Ne felejtsük el Liechtensteint!

Adómentesen és névtelenül lehetett befektetni vagy éppen magyar cégeket tulajdonolni annak, aki korábban Liechtensteinben alapított vállalkozást. Mindez mára a múlté, de azért a befektetőknek kár lenne megfeledkezniük az apró európai hercegségről.

Komoly nemzetközi nyomásra Liechtenstein úgy döntött, hogy 2013-ban csatlakozik az Európa Tanács adóügyi együttműködési keretegyezményéhez. Egy évvel később a hercegség az OECD Common Reporting Standard (CRS) kezdeményezéséhez is csatlakozott, 2015-ben pedig megállapodott az Európai Unióval arról, hogy minden uniós állampolgár vagy annak offshore cégének tulajdonában álló bankszámláról automatikusan adatot szolgáltat a nemzeti adóhatóságok számára.

Rossz hír mindez azon magyarok számára, akik mondjuk hazai vállalkozásaikat egy speciális vállalkozási formán, a lényegében profitorientált alapítványnak tekinthető Anstalton keresztül birtokolták. Idéntől ugyanis már nem lehet megőrizni a névtelenségüket és nem lehet elrejteni a liechtensteini cégen keresztül adómentesen felvett jövedelmeket sem. De vajon mindez azt is jelenti, hogy a hercegségben már nem is éri meg vállalkozást fenntartani?

A jó hír az, hogy bár Liechtenstein már nem tekinthető offshore adóparadicsomnak, azért még számos előnyt tartogat az ott vállalkozást indítóknak. Ha a hercegségben bejegyzett holdingcég tulajdonosa egy magyar leányvállalatnak, akkor a Magyarországról neki fizetett osztalék adómentes. Ha ezt az osztalékot a liechtensteini cég kifizeti magyar tulajdonosának, akkor forrásadót ott nem kell fizetni, de Magyarországon a 15 százalékos személyi jövedelemadót ki kell fizetni. Ha magyar leánycégünket eladjuk, akkor a tranzakción realizált nyereségünk után szintén nem kell adót fizetni.

Az már csak hab a tortán, hogy mindez egy olyan országban érhető el, amely közel van Magyarországhoz és amely a fenti lépéseknek köszönhetően már egyáltalán nem számít élből gyanúsnak a magyar hatóságok számára.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>