Moneyval: szigorúbb fellépést a pénzmosás ellen!

Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) szerint a gazdasági bűnözés, a szervezett bűnözés, és a terrorizmus megnövekedett kockázata miatt egyre égetőbb a tagállamok szigorú fellépése a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen.

A Moneyval 2018-as eredményeket feldolgozó éves jelentése szerint az egyik legégetőbb feladat az ügyészek és a bírók tájékozottságának és hatékonyságának növelése a pénzmosáshoz kapcsolódó bűncselekmények és a terrorizmus-finanszírozás megakadályozása érdekében. Megemlíti a jelentés továbbá modernkori rabszolgaságot, az emberkereskedelmet és a kényszermunkával összefüggő pénzügyi folyamatok felszámolását is. Kijelentették azt is, hogy a megnövekedett kockázatok miatt azonnali és szigorú intézkedéseket kell hozniuk a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen az Európa Tanács tagállamainak.

A jelentés elismerően szól Magyarországról. A dokumentum szerint hazánk igyekszik a FATF ajánlásainak megfelelni, így szépen lépdel előre a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelemben. A Moneyval országjelentésében azt írta, hogy Magyarország az úgynevezett fokozott nyomonkövetési eljárás alatt marad, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és az ajánlásoknak való megfelelését ellenőrzi.

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága a tagországok pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni rendszerét, jogalkotását, gyakorlatát, intézkedéseit vizsgálja, értékeli, valamint elősegíti ezen intézkedések fejlesztését, harmonizálását.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>