Van még hova fejlődni a pénzmosás elleni küzdelemben

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) szerint az európai kormányok nem elég hatékonyak a pénzmosáshoz köthető bűncselekményekből származó pénzek visszaszerzésében.

A jelentés kitért Magyarországra is. A szakértők szerint hazánk jobban teljesít az ajánlásoknak és előírásoknak való megfelelés terén. Összességében azonban a Moneyval nem elégedett. A bizottság elismeri, hogy a bűncselekmények és visszaélések felderítésében történt előrelépés, de a bűncselekményből származó vagyon becsült értékéhez képest nagyon ritka a sikeres elkobzás. Nem elég befagyasztani, hanem le kell foglalni és el kell kobozni a bűnügyek során felderített pénzeszközöket. Ehhez azonban elengedhetetlen az illetékes hatóságok hatásköreinek és erőforrásainak bővítése, teszik hozzá.

A Moneyval úgy látja, hogy a súlyos pénzmosási bűncselekmények miatt hozott ítéletek számát is növelni kell. Ezen felül a kormányoknak még több, nemzeti szintű pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen irányuló programot kell elindítania és a hatékonyabban kellene fellépniük a korrupció és az azzal kapcsolatos bevételek tisztára mosása ellen is.

A szakértők hozzátették, hogy a tagállamok az előző évekhez hasonlóan tavaly is mérsékelt hatékonyságot mutattak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. A legjobb eredményeket a kockázatkezelés, a nemzetközi együttműködés és a pénzügyi intelligencia felhasználása terén érték el, de a pénzügyi és magánszektor felügyeletétől és megfelelőségétől, valamint a jogi személyek átláthatóságától nem volt elragadtatva a szervezet. Jó hír viszont, hogy jogszabályi és intézményi reformok és ajánlások 72 százalékát maradéktalanul végrehajtották a tagállamok.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>