Könnyebb lehet az adóelkerülés az Európai Unióban?

Az EU tárgyalásokat folytat Andorrával, Monacóval és San Marinóval, hogy szorosabbra fűzzék a gazdasági együttműködésüket és kapcsolatukat. Az említett három ország nem tagja az EU-nak, így a pénzmosással és adóelkerüléssel kapcsolatos szabályaik sokkal lazábbak az EU-s normáknál, ami problémákat okozhat.

Az említett országok képviselői 2015 óta folytatnak tárgyalásokat az Európai Bizottsággal arról, hogy elmélyítsék a gazdasági kapcsolataikat. Az államok célja, hogy az egységes EU-s piachoz hozzáférjenek. A Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszere (ESFS) elnöke arra figyelmeztetett, hogy az említett államoknak kevésbé szigorú a pénzmosásra és adóelkerülésre vonatkozó pénzügyi szabályozása, így, amennyiben az együttműködés megvalósul, a visszaélések száma megnövekedhet. (Az EFES az európai bankok, pénzpiacok, valamint a biztosítási és nyugdíjágazat felügyeletét ellátó uniós szabályozó hatóság.)

A szakemberek attól tartanak, hogy a vállalatok kihasználnák azt, hogy Andorrában, San Marinóban és Monacóban sokkal lazábbak a szabályok, és ott telepednének le, hogy „jól járjanak” az enyhébb pénzügyi normákkal. A szakértők szerint, ha a szóban forgó miniállamok vállalatai az egész unióban tevékenykedhetnek, az jelentős kockázatot jelentene. Ez a kiskapu évekkel, sőt, akár évtizedekkel vetné vissza az EU a pénzügyi rendszerek felügyeletének szigorítására irányuló erőfeszítéseit. Ráadásul a három ország közül Monaco régóta adóparadicsom hírében áll, és a világ leggazdagabbjai is oda járnak „szórakozni”.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>