Milliókat fizet vissza a Facebook Franciaországnak

Az európai kormányok küzdelme a tech multik megadóztatásáért lassan több évadnyi szappanoperát tesz ki. A legújabb epizódban a Facebook 106 millió eurónyi meg nem fizetett adót térít meg Franciaországnak, miután alaposan kivizsgálták az amerikai vállalat 2009. és 2018. között az országában folytatott tevékenységét.

A TechCrunch cikke szerint a francia hatóságok vizsgálata megállapította, hogy a Facebook agresszív adótervezést folytatott, hiszen nem ott fizetett adót, ahol a szolgáltatásait értékesítette (Franciaországban). A Facebook szóvivője szerint komolyan veszik az adókötelezettségeinket, szorosan együttműködnek a világ összes adóhatóságával, hogy minden előírásnak megfeleljenek, illetve, hogy a vitás eseteket rendezhessék, ahogyan ezt a francia adóhatósággal is történt. A Facebook szerint minden működési területükön rendesen fizetik az adókat. Franciaország tekintetében pedig hozzátették, hogy még 2018-ban úgy változtatták meg a marketing struktúrájukat, hogy az ott keletkezett bevételeket ott is számolják el. A vállalat szóvivője hangsúlyozta, hogy 2020-ban közel 8,5 millió euró adót fognak fizetni Franciaországban, ami 50 százalékkal haladja meg az előző évit.

Az amerikai vállalatok közül a Google, az Apple és az Amazon is úgy döntött, hogy közvetlenül a francia adóhatóságokkal tárgyal, és nem viszi perre az ügyeket. A Google tavaly peren kívüli egyezségben állapodott meg arról, hogy 965 millió eurót fizet, amely 500 millió eurós adóelkerülés miatti büntetést is tartalmaz, valamint további 465 millió eurót csenget ki a francia adóhatóságoknak a könyvelési „bakik” miatt. Az Apple 2019-ben ugyancsak fizetett 500 millió eurót, míg az Amazon 2018-ban 200 millió euróval gazdagította a francia államkasszát.

A Covid-19 miatti válság gazdasági hatásaink enyhítése most prioritás, így nem csoda, hogy a kormányok minden lehetséges eszközzel növelnék a bevételeiket. Az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei még júniusban levélben szólították fel az Egyesült Államokat, hogy a tech óriások adózzanak minden országban tisztességesen.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>