Mi lesz az agresszív adótervezéssel?

Rövidesen életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amellyel korlátozhatóak a nemzetközio adótervezést lehetővé tévő kiskapuk (persze csak, ha be akarják zárni). Az egyezményt Magyarország is aláírta.

Belátható időn belül életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amely az eddigieknél is nehezebbé teszi az agresszív adótervezést. Ez az adóalap-erózió és nyereségáthelyezés elleni nemzetközi küzdelem (úgynevezett „BEPS” projekt) globális szinten bezárhatja, vagy legalábbis csökkentheti, azokat a kiskapukat, amelyek kihasználásával erre jelenleg lehetőség van.

Ezzel a megoldással több ezer kettős adóztatás elkerüléséről szóló kétoldalú megállapodás módosulhat világszerte. A kezdeményezés célja, hogy – hosszas kétoldalú tárgyalások helyett – egyetlen jogi aktus keretein belül módosítja a csatlakozó országok kettős adózást elkerülő egyezményeit. Így az érintett szerződéseket nem szükséges egyesével újratárgyalni és elfogadtatni. A módszer egyszerűsége nagyban hozzájárul a BEPS alapelveinek hatékony implementációjához.

Hazánk várhatóan ősszel ratifikálja a dokumentumot, amit tavaly Párizsban 68 országgal egyetemben írt alá. Szlovénia március 22-én, Ausztria, Jersey, a Man-szigetek és Lengyelország után az ötödikként ratifikálta is az egyezményt.

A multilaterális egyezmény tartalmaz néhány úgynevezett minimum standardot, ezek a csatlakozó országokra nézve kötelező érvényű rendelkezések. Ennek keretein belül a kettős adóztatás elkerülése mellett megjelenik a kettős nem adóztatás elkerülése is a célok között. Emellett a kölcsönös egyeztetési eljárás alkalmazása és az adóegyezmények kedvezményeivel történő visszaélések megakadályozása érdekében is számos intézkedés született.

Az új egyezmény azokat a vállalatokat érintheti leginkább, akik eddig tudatosan kihasználták az adóegyezmények gyenge pontjait, így pl. a telephelyekre vonatkozó szabályozást, és ezáltal elkerülték az adózást azokban az államokban, ahol jövedelmük eredetileg keletkezett. Úgy tűnik tehát, hogy az Apple, a Google, az Amazon és számos más tech multi kénytelen lesz szakítani a megkérdőjelezhető adógyakorlatával.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>