Mi lesz a postafiók cégekkel?

A postafiók-cégek a valós gazdasági jelenléttel nem rendelkező társaságok, tehát pusztán a kedvezőbb adózás miatt hozzák őket létre. A globális minimumadó mellett az EU ezzel a kérdéssel is foglalkozik, hiszen az ezekhez köthető adótervezési technikákat a pénzmosás elleni harc részeképp vissza kell szorítani.

Az Európai Bizottság egy többlépcsős mechanizmust dolgozott ki a postafiók-cégek alkalmazásából eredő adóelőnyök megszüntetésére. A tervezet szerint, ha a kötelező adatszolgáltatás alapján egy társaság nem bizonyítja be, hogy valós gazdasági jelenléttel rendelkezik, adókövetkezmények és büntetések léphetnek életbe.

A legfontosabb feladat, és egyben az első lépés, az ilyen cégek felderítése. Ha ez megtörtént, akkor az adott társaságnak évente jelentést kellene tennie arról, hogy teljesíti-e a valós gazdasági tevékenységhez kapcsolódó minimum feltételeket. Ezek a feltételek a következők: rendelkezik saját vagy kizárólagosan saját használatban lévő fizikai helyiséggel, rendelkezik legalább egy aktív EU-s bankszámlával, legalább a vezető tisztségviselők egyike teljesít bizonyos követelményeket, vagy a munkavállalók többsége a társaság illetőségének országában rendelkezik adóügyi illetőséggel és megfelelő képzettséggel a társaság tevékenységének folytatásához. Az EU szigorú, hiszen, ha a fentiek közül csak egy nem teljesül, akkor a céget már valós gazdasági jelenléttel nem rendelkezőnek tekintik.

Ha egy cég nem szolgáltatja a kért adatokat, akkor a bevételeinek 5 százalékáig terjedő bírsággal sújtanák a tervezet szerint. Ha a társaságról bebizonyosodik, hogy valóban postafiók-cég, akkor feltüntetik azt, hogy a társaság nem rendelkezik valós gazdasági jelenléttel. Ez az adminisztratív lépés önmagában képes arra, hogy a társaság elessen számos kedvezménytől. További szankcióként a társaság jövedelmeire magasabb adót vethetnek ki. Ha a tervezetet elfogadják, akkor a változások 2024. január 1-től lépnének életbe, de a jelentéstételi kötelezettséget két évre visszamenőleg kell majd megtenni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>