Mi lesz a magyar cégekkel a Brexit után?

Bár az Egyesült Királyság és 2019. március 29-én így vagy úgy, de kilép az EU-ból (vagy mégsem…), az unió és a szigetország megállapodott egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban. Ezalatt még az uniós szabályok lesznek érvényben a vámok, az ÁFA és a jövedéki adó kérdésében.

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében a szakemberek szerint ebben az átmeneti időszakban is érdemes figyelemmel kísérni a jogalkalmazási és hatósági gyakorlatokat. Új fejlemény, hogy az átmeneti időszak egy alkalommal meghosszabbítható, de erről 2020. július 1-ig dönteni kell. Az átmeneti időszak során a vámok, az ÁFA és a jövedéki adó kezelése lényegében ugyanaz marad, mint most; az Egyesült Királyság továbbra is a Vámunió és a Közös Piac része marad és hozzáfér a szükséges hálózatokhoz, informatikai rendszerekhez és adatbázisokhoz.

Az átmeneti időszak után, amennyiben azt nem hosszabbítják meg, a korábbi megegyezés értelmében egy ún. készenléti megoldást alkalmaznak majd, amíg egy újabb megállapodás hatályba nem lép. A készenléti terv lehetővé tenné az Egyesült Királyság-Európai Unió közötti vámterület létrehozását, ami azt jelentené, hogy nem lenne szükség vámilletékekre, kvótákra vagy az eredet ellenőrzésére az EU és a szigetország között. Az is sejthető, hogy az Egyesült Királyság és az EU között szükségesek lesznek behozatali és kiviteli nyilatkozatok, de Észak-Írország és Írország felé nem.

Fontos megjegyezni, hogy a fentiek akkor lépnek érvénybe, ha az Európai Parlament jóváhagyását követően a megállapodást jóváhagyja az Egyesült Királyság is. Amennyiben ez nem történik meg, az Egyesült Királyság a jelenlegi állás szerint 2019. március 29-én akkor is kilép az EU-ból , ám megállapodás híján ugyanúgy kell kezelni, mint bármely más nem uniós országot.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>