Menekítik az oroszok a pénzüket

Az utóbbi években globális pénzügyi központtá avanzsálódott Egyesült Arab Emírségek régóta az oroszok kedvelt befektetési célpontja. A háború kapcsán bevezetett szankciók nyomán ez tovább erősödött, hiszen a Nyugattal ellentétben Dubaj nem szakította meg a diplomáciai kapcsolatot Moszkvával.

Nem meglepő, hogy az orosz pénz áramlása az ukrajnai inváziót követően fokozódott az Egyesült Arab Emírségekbe, készpénz-átutalások és kriptovaluta-tranzakciók formájában egyaránt. A helyzetet árnyalja, hogy az országba érkező jelentős mennyiségű pénz és tőke felkeltette a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen harcoló FATF figyelmét. A szervezet szerint az ország nem tesz eleget a pénzmosás ellenes elvárásoknak és sok esetben lehetetlen a tranzakciókat nyomon követni, ezért március 4-én felvette az országot a szürkelistájára.

Pedig az Emírségek épp az elmúlt évben tette le az alapjait a pénzmosás elleni intézményi- és szabályrendszernek. Ennek részeként az ország igazságügyi minisztériuma jelentős lépéseket tett az nemzetközi szervekkel való együttműködésben; többek között Hollandiával és Belgiummal is kiadatási megállapodásokat kötöttek. További előrelépés, hogy már olyan iparágak is bekerültek az ország szövetségileg irányított pénzmosás elleni jelentési rendszerébe, mint az aranykereskedelem és az ingatlanok, ahol gyakoriak a pénzügyi visszaélések.

A kialakult helyzet, vagyis az orosz pénzek nyomon követése komoly kihívást jelent világszerte, de Egyesült Arab Emírségeket az különbözteti meg más országoktól, hogy a fent említett lépések ellenére továbbra is példátlanul szigorú titoktartás van érvényben a pénzügyekre vonatkozóan. Dubajban akár egy bűnöző vagy egy szökevény, tehát a kétes hátterű orosz oligarchák is nyugodtan vásárolhatnak ingatlanokat, elrejthetik a jachtjaikat és könnyedén nyithatnak bankszámlákat. A kedvező feltételek nem tranzit, hanem célországgá teszik az Emírségeket. A legtöbben egyébként még mindig aranyban tartják a piszkos pénzt, de a kriptoeszközök is egyre népszerűbbek.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>