Melyek a legtitkosabb offshore helyszínek?

A Tax Justice Network minden évben elkészíti a Financial Secrecy Index jelentését, ahol a pénzügyi diszkréció, az ország mérete és még számos más mutató alapján sorolja fel a 20 legnagyobb adóparadicsomot. A legfrissebb lista ismét tartogat néhány meglepetést. Hazánk a 75. helyen zárt.

A Kajmán-szigetek első helye talán kevésbé meglepő, de az USA második és Svájc harmadik helye annál inkább. A top 20-ban helyet kapott még Luxemburg (6.), Hollandia (8.), az Egyesült Királyság (12.), Németország (14.) és Málta (18.) is. A lista közel felét tehát európai országok teszik ki és bőven vannak rajta pénzügyi nagyhatalmak (USA, Japán, Németország, Egyesült Királyság) is. Magyarország a 75. helyen végzett.

A lista összeállításának egyik fő szempontja a pénzügyi diszkréció, vagy titoktartás. Ez az mutatja meg, hogy az adott ország vagy joghatóság bankrendszere mennyire tudja „elrejteni” a pénzt. Ez magába foglalja a tulajdonosi nyilvántartásokat, a jogi személyek átláthatóságát, az adó- és pénzügyi szabályozásokat, valamint a nemzetközi szabályokhoz való igazodást. Azt gondolhatnánk tehát, hogy az éllovas országok átláthatatlan pénzügyi rendszerrel rendelkeznek, ami teret biztosít az adóeltitkolási, korrupciós és pénzmosási célú tőkemozgásoknak. Éppen ezért meglepő, hogy a fent említett, fejlett európai országokat is találunk a 20 legnagyobb adóparadicsom között. Titoktartási szempontból a Maldív-szigetek, Angola és Algéria végzett az élen, de ezek az országok az összes offshore pénzügyi szolgáltatás kevesebb, mint 0,1 százalékát teszik ki.

Nem csak a magánszemélyek, hanem vállalatok is kihasználják az adóparadicsomokban rejlő lehetőségeket. A társasági adóparadicsomokat vizsgáló felmérésében a brit Virgin-szigetek, a Kajmán-szigetek és Bermuda foglalja el a dobogó első három helyét. A tervezett, immár több mint 130 ország által elfogadott 15 százalékos globális minimumadó bevezetésével ez a helyzet természetesen megváltozhat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>