Mekkora gazdasági súlya lehet az offshore ágazatnak?

Rendkívül nehéz még megbecsülni is, mekkora lehet az offshore ágazat súlya a világgazdaságban. Az ilyen cégek tulajdonosait nem egyszerű felderíteni, miként az offshore cégek üzleti tranzakcióinak feltérképezése is csaknem lehetetlen vállalkozás. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az offshore világról semmit sem lehet tudni. Több kutató is foglalkozik ezzel a területtel, ők pedig időről időre becslések formájában teszik közzé vizsgálódásuk eredményeit.

A terület egyik legismertebb kutatója Gabriel Zucman, az Egyesült Államokban található Berkeley Egyetem professzora, aki több könyvet is írt már az offshore cégek világáról. Az ő becslése szerint a világ teljes vagyonának 8 százalékát kezelik offshore cégek, ami 7500 milliárd dolláros vagyont jelent. A professzor szerint ennek az irdatlan összegnek a háromnegyede semmilyen statisztikában nem szerepel, azaz hivatalosan nem létező pénznek tekinthető.

Érdekes Zucmannak az a becslése is, amely megmutatja, mely országok polgárai menekítik leginkább külföldre a pénzüket. A listavezetőknek az oroszok tekinthetők, mivel az ország vagyonának mára legalább a felét valamilyen offshore helyszínen helyezték el. Az Afrikai országokban ez az arány 30 százalék, Latin-Amerikában pedig 20 százalék. Érdekes, hogy az európai polgárok viszonylag visszafogottak: az országok vagyonának 10 százaléka pihen offshore számlákon. A leginkább visszafogott Zucman professzor szerint az USA, mivel az ország vagyonának csak 4 százalékát teheti ki az offshore vagyon.

A kutatásokban más érdekes számokra is bukkanhatunk. A világ tőkebefektetéseinek 40 százalékát offshore vállalatokon keresztül végzik. A svájci bankokban pihenő pénzeknek 2008-ban mindössze harmada volt svájci állampolgárok kezében, 2000 milliárd dollárnak megfelelő összeget külföldiek birtokoltak. Vannak olyan országok, ahol a bejegyzett offshore cégek nyeresége nagyobb mint az adott ország teljes éves GDP-je. Luxembourgban például az ott bejegyzett amerikai cégek a városállam GDP-jének 103 százalékára rúgó profitot termeltek 2014-ben.

A mellbevágóan nagy számokból egy dolog biztosan kiolvasható: bár időről-időre fellángol a vita az offshore tevékenység visszaszorításáról, az biztos, hogy ezt a vállalkozási formát felszámolni nemcsak, nem egyszerű, de nem is feltétlenül kifizetődő.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>