Megússza az Apple-pert Írország?

Az EU versenyjogi biztosa Margrethe Vestager bejelentette, hogy az Európai Biztosság visszavonja az Írország ellen benyújtott keresetét, ha az ország beszedi azt a 13 milliárdnyi adót, amit az Apple nem fizetett meg.

Az Európai Bizottság még 2016-ban kötelezte az Apple-t 13 milliárd dollárnyi adó megfizetésére Írországban, mert meglátásuk szerint az ország olyan illegális adótámogatásokat nyújtott az Apple-nek, amely lehetővé tette, hogy a vállalat éveken keresztül lényegesen kevesebb adót fizessen más cégeknél. Az EB döntése szerint ez tiltott állami támogatásnak minősül. A fizetendő összeg egyébként az Apple teljes készpénzállományának 5,9 százalékát teszi ki és az ír egészségügy teljes költségvetését fedezni tudná egy évig.

Annak idején az ír kormány hevesen tiltakozott az ellen, hogy tiltott állami támogatásnak minősítsék az Apple-nek és még számos amerikai cégnek nyújtott adókedvezményt, ezért hivatalosan is fellebbeztek a döntés ellen. Ez teljesen érthető a részükről, hiszen a 12.5 százalékos társági adó igen vonzó a nemzetközi és multinacionális befektetőknek. Az Apple vezére, Tim Cook annak idején „őrjítő politikai döntésnek” nevezte a Bizottság határozatát.

A törvények szerint az almás cégnek az összeget a döntéstől számított négy hónapon belül kellett volna kifizetnie. Mivel ez még részben sem történt meg, ezért 2017 októberében Brüsszel az Európai Bizottsághoz fordult a pénz beszedése miatt. Az ügy legfrissebb fejleményét február végén jelentette be az EU versenyjogi biztosa Margrethe Vestager. E szerint, ha Írország begyűjti a 13 milliárd dollárt az Apple-től, akkor az Európai Bizottság visszavonja a keresetét ellene az Európai Bíróságon.

Egyébként nem az Apple az egyetlen amerikai vállalat, amely pénze nagy részét offshore-ban tartja. Az Amazon, a Microsoft, az Orcale, a Cisco, csak hogy néhányat említsünk, is kiviszi pénze nagy részét az Egyesült Államokból, hogy a kedvezőbb adókörnyezettel dollármilliárdokat spóroljon. Nagy változást hozhat azonban a már megszavazott adórendszer módosítás, amelynek központi eleme az amerikai társasági adó 20 százalékra csökkentése, a jelenlegi 35 százalék helyett. Amennyiben ez megvalósul, az óriáscégeknek kevésbé lesz vonzó az, hogy az Írországhoz hasonló, alacsony adózású országokban fektessenek be.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>