Megszűnő aranyvízum programok

A britek nincsenek ezzel egyedül, hiszen a hírek szerint Portugália, Franciaország, Németország, Kanada és az USA is a program beszüntetését fontolhatja. Mivel a legtöbb aranyvízummal rendelkező személy Oroszországból és Kínából származik, tehát az ok nyilvánvalóan az orosz-ukrán háború, bár a programokat már évek óta támadják a kritikusok, mondván, hogy a pénzmosás és a bűn melegágya.

Aranyvízumok segítségével a szupergazdagok és családjaik gyorsan vízumhoz juthattak. A brit programot 1994-ben hozták létre, és jelenlegi formáját 2008-ban nyerte el. Az, hogy mekkora befektetés vagy összeg fejében lehet egy-egy országban vízumhoz vagy állampolgársághoz jutni, változó. A brit aranyvízum ára meglehetősen borsos; legalább kétmillió fontot (855 millió forint) kellett befektetni az Egyesült Királyságban.

A befektetést követően szabadon lehet dolgozni, mozogni, üzletelni és tanulni az Egyesült Királyságban. Ráadásul nem kötelező időt sem tölteni az országban ahhoz, hogy élvezzék a vízum nyújtotta előnyöket, annyi a megkötés, hogy két év távollét után megszűnik a jogállásuk. A vízumot korlátlan ideig meg lehet hosszabbítani azzal a feltétellel, hogy az igénybe vevők a befektetéseiket megtartják az országban.

A britek teljesen megszüntetik és a portugál kormány közleménye szerint nem fogadnak be új, orosz kérelmeket az aranyvízumrendszer keretében. A programot egyébként már évek óta bíráljak. Az ellenzők szerint az aranyvízum program megkönnyíti a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását. Több esetben kiderült, hogy az aranyvízummal rendelkező emberek törvénytelenül szerezték vagyonukat, és több esetben is korrupcióval kapcsolatos ügyekbe keveredtek.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>