MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉSEK CIPRUSON

Az Európai Központi Bank-Európai Bizottság-IMF trojkával folytatott tárgyalásokat követően a ciprusi képviselőház december elején újabb adóváltozásokat és megszorító intézkedéseket szavazott meg. A nemzetközi tevékenységet végző társaságok szempontjából a legfontosabb változások a következők:

  • ÁFA

2013. január 14-től újabb 1%-kal emelkedik, vagyis az ÁFA általános mértéke 18% lesz. 2014. január 13-tól 19%-ra növekedik az általános kulcs és 9%-ra emelkedik (a jellemzően szállodai és vendéglátó-ipari szolgáltatásokat terhelő) kedvezményes adókulcs.

  • Elhatárolt veszteség

2013. január 1-től a korábbi évek elhatárolt vesztesége legfeljebb 5 évig használható fel.

  • Éves cégbírósági illeték

2013-tól a 350 euro összegű a cégbíróság felé fizetendő éves átalánydíjat az aktív cégek mellett már az ún. alvó vagy egyébként eszközökkel nem rendelkező cégeknek is meg kell fizetniük.

  • Adóbeszedés

Az adó megfizetésének szándékos elmulasztása vagy a késedelmes megfizetése legalább egy év szabadságvesztéssel büntetendő.

  • Számviteli nyilvántartások

A számviteli nyilvántartások elkészítésének kötelezettségét kiterjesztik a trustokra is, akár belföldről, akár kizárólag külföldről származó jövedelmeik vannak.

  • Cégügyi szolgáltatások

Cégügyi szolgáltatásokat a jövőben csak ügyvéd, könyvvizsgáló vagy engedéllyel rendelkező cégügyi szolgáltató nyújthat.

  • Adóelőleg fizetés

A társasági adóelőleg megfizetése a korábbi 3 helyett már csak 2 részletben történhet minden év július és december 31-ig.

  • Iratőrzés

Az iratőrzési kötelezettség időtartama 7-ről 6 évre csökkent.

  • TB járulék

A TB járulék mértéke 12,6%-ról 14,6%-ra emelkedik, ami fele-fele arányban oszlik meg a munkavállaló és a munkáltató között. A nyugdíjkorhatár 63-ról 65 évre emelkedik. A korengedményes nyugdíj esetében a megállapított nyugdíj mértéke havonta 0,5%-kal csökken. 2013-tól 2016-ig felfüggesztik az éves nyugdíjkiigazításokat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>