Mégsem lesz per a Paradise Papers ügyében

Pár hónappal ezelőtt indított kártérítési pert a Paradise-papers ügy főszereplője, az Appleby ügyvédi iroda a brit Guardian és a BBC ellen, az iratok kiszivárogtatása miatt. Az ügyvédi iroda azonban bejelentette, hogy mégsem tesz jogi lépéseket.

Az Appleby, BBC és Guardian közös közleménye szerint a feleknek sikerült peren kívül megegyezniük, így az ügyvédi iroda nem indít pert a két legnagyobb brit sajtóorgánum ellen. A közlemény indoklása szerint a kiszivárogtatott dokumentumok nagy része nem az Appleby tulajdona, így azokra nem vonatkozik az ügyvédi titoktartás.

Az Appleby bizalmas adatokkal és jogi dokumentumokkal való visszaélés miatt kezdeményezett kártérítési eljárást az ügy nyilvánosságra kerülésében fontos szerepet játszó brit BBC televíziós csatorna és a Guardian napilap ellen. Ezeket a vádakat most ejtette az iroda. Korábban az Appleby arra hivatkozott, hogy egy kibertámadás során hekkerek lopták el a dokumentumokat és, mivel állításuk szerint azok nem tartalmaztak közérdekű adatokat, úgy döntöttek, hogy jogi útra terelik az ügyet.

Miután az Appleby bejelentette, hogy jogi útra tereli az ügyet, a BBC és a Guardian hangot adtak félelmüknek. Szóvivőik egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy egy ilyen sajtópernek súlyos következményi lehetnek, hiszen elriaszthatja a brit (és nemzetközi) médiaszervezeteket a komoly tényfeltáró újságírástól. Azt állították, hogy ezzel a lépéssel az Appleby aláaknázza a felelős és közérdekű tényfeltáró újságírás létjogosultságát. A két médium éppen ezért üdvözölte a döntést, a bírósági kereste visszavonásáról.

Még 2017. november 5-én kerültek nyilvánosságra az ún. Paradicsom-iratok, vagyis egy 13,4 millió dokumentumot tartalmazó adatbázis offshore-befektetésekről. A Paradicsom-iratokat német Süddeutsche Zeitung napilaphoz szivárogtatták ki, majd az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű nemzetközi tényfeltáró újságíró-szervezet vett részt azok feldolgozásában.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>