Megromlott az Apple ír szendvicse?

A multinacionális gigacégek alaposan kihasználják a nemzetközi adótervezés kínálta lehetőségeket annak érdekében, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük. Általában olyan országokban alapítanak céget, ahol egyáltalán nem vagy csak kevés adót kell fizetniük. Nem kell messzire menni, alacsony adóterhei miatt sok európai ország (Írország, Ciprus, Luxemburg) nagy haszonélvezője volt ennek a gyakorlatnak. Talán mostanáig.

Az Európai Bizottság 13 milliárd euró bírságot szabott ki az Apple-ra, mert szerinte az Írország által a társaságnak adott adókedvezmények tiltott állami támogatásnak minősülnek. A döntés nem jogerős, de ha az lesz, akkor az Apple-nek mindent vissza kell fizetnie az Írországtól kapott kedvezményeket, méghozzá kamatostól. Az ír szendvicsként elhíresült megoldás lényege, hogy profitját Írországba csoportosítva az átlagosnál jóval kevesebb adót kelljen fizetnie. A módszer olyan jól működött, hogy az Apple 2003-ban európai nyereségének 1 százalékát fizette be a tagállamok valamelyikében, 2014-ben viszont már csak 0,005 százalékát.

Az EU Bizottság szerint a kisebb adóterhelés miatt a kedvezményezettek más cégekkel szemben versenyelőnyben voltak. Csakhogy a diszkriminációt tiltják az unió szabályai, hiszen a tagállamok saját hatáskörben nem dönthetnek arról, kinek adnak adókedvezményt és kinek nem. Írország és az Apple azonban gyümölcsözőnek gondolja az együttműködést és mindketten fellebbeztek a Bizottság döntése ellen. Az iPhone gyártó például azzal védekezett ő mindvégig betartotta az ír törvényeket csakúgy, mint az ír adóhatóság iránymutatásait. A vita miatt az ügy az Európai Bíróság előtt folytatódik, annak döntésére viszont évekig kell majd várni. Így aztán az sem biztos, hogy az Apple-nek valóban be kell majd fizetnie az ír költségvetésbe a 13 milliárd eurót.

A mostani döntés azonban csak a kezdet. Brüsszel évek óta szeretné elérni, hogy a multinacionális világcégek vállaljanak nagyobb szerepet a tagállamok központi költségvetésének kiegyensúlyozásában. Volt is arra precedens, hogy az Apple-hez hasonló vállalkozások (Fiat, Starbucks) büntetést fizessenek jogosulatlan állami támogatás igénybe vétele miatt. Gyanítható tehát, hogy a „dupla ír-holland szendvics” névre keresztelt adóelkerülési módszert alkalmazó többi társaságra is hasonló sors vár.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>