Mégis lesz uniós tagállam az EU feketelistán?

Decemberben lesz egy éve, hogy az EU közzétette az adóparadicsomokról szóló feketelistáját. Már akkor is, és azóta is rengeteg kritika érte az uniót, mert sokak szerint a túlságosan laza kritériumrendszerek köszönhetően egyetlen EU tagállam sem került fel a listára. Most ez megváltozhat.

Az EU feketelistára azok az országok kerültek fel, akik többszöri egyeztetés és figyelmeztetés ellenére sem lépnek fel kellő hatékonysággal az adóelkerülés ellen. A lista összeállítása során több, mint kilencven országot vizsgáltak, a bírálók szerint azonban a tagállami kormányok képviselőit tömörítő tanács annyira felvizezte az Európai Bizottság által javasolt kritériumrendszert, hogy az EU egyetlen állama sem kerülhetett fel a listára, pedig ott lenne a helyük.

Az Oxfam az EU-val egy időben hozta nyilvánosságra a saját listáját, ezen négy uniós tagállam, Hollandia, Írország, Luxemburg és Málta is szerepel. A bírálók és kritikusok szerint a fentieken túl még Hollandia helye is a szégyenlistán lenne. Most, az osztrák EU elnökség beköszöntével a téma új lendületet kaphat és ismét napirendre kerülhet. Erre enged következtetni az is, hogy az EU a napokban felülvizsgálta a vizsgálatot végző az ún. Code of Conduct (Magatartási Kódex Munkacsoport) tanácsi munkacsoport mandátumát, ami azt is jelentheti, hogy új megbízást kaphatnak. Fabrizia Lapecorella, a bizottság elnöke szerint jelenleg már arról folynak a tárgyalások, hogy az EU tagországokat újra vegyék górcső alá.

Való igaz, hogy a nyilvánosságra hozott lista jórészt csak kisebb GDP-vel rendelkező országokat tartalmaz, amely megalapozza a kritikusok érvelését, ráadásul a kilátásba helyezett szankciók, például forrásmegvonás az érintett országokban, sem valósultak meg. Ezek miatt a bírálók szerint az is kérdéses volt, hogy a feketelista valóban sikeres eszköze lesz-e az Európai Unió adóelkerülés elleni harcának. Azóta úgy tűnik, hogy igen, hiszen a kezdeti 17 helyett ma már csak hat ország neve áll ott. A kérdés már csak az, hogy lesz -e rajta EU tagállam, és ha igen, akkor mikor és mennyi.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>