Megesett az évszázad könyvelési csalása?

A General Electric (GE) multinacionális vállalat sajtóhírek szerint összesen 38 milliárd dolláros könyvelési csalást követhetett el. Erre az átvizsgált jelentések és dokumentumok alapján, derült fény. Ha a számok stimmelnek, az Egyesült Államok történetének legnagyobb könyvviteli csalásáról van szó.

Mindezt az a Harry Markopolos gazdasági elemző állítja, aki 2008-ban lebuktatta Bernie Madoff 65 milliárd dolláros befektetési csalását. Madoff 150 év börtönt kapott. Markopolos egy 176 oldalas jelentésben igazolja állítását. E dokumentum szerint a csalás a multicég összes piaci tőkeértékének 40%-át teszi ki, vagyis ennyi hiányozhat valójában a kasszájukból. Mindez a hosszú távú biztosítási befektetések és a cég amerikai olajipari érdekeltségei jövőjének bizonytalansága miatt alakulhatott ki, így befektetéseik értéke lényegesen csökkent, azonban ők kreatív módszerekkel eltüntették a keletkezett adósságot.

Markopolos szerint ismert tény, hogy a GE évtizedek óta manipulálja a könyvelését, hiszen az amerikai Igazságügyi Minisztérium már korábban vizsgálatot indított a GE könyvelési gyakorlata miatt. Azonban, ha recessziós fázisba ér a gazdaság, a GE valós, szerinte 29 milliárd (!) dolláros hiánya láthatóvá válik, akkor a vállalatnak befellegzett, tette hozzá.

Az amerikai CBS News egy másik, Maropolostól teljesen független pénzügyi elemzőre hivatkozva erősíti meg feltételezéseket, akinek a tapasztalatai alátámasztják a feltételezéseket, állítólag „évtizedek óta ez megy” a GE-nél.

A GE első reakciójában megvádolta Marcopolost, hogy a GE részvények zuhanására épített ki spekulációs hálózatot, és ezzel próbálta magát megszedni a tőzsdén. Egy újabb reakcióban azonban már arról beszélnek, hogy a problémák ismertek, nincs itt semmi féle botrány, mert már kezelik a helyzetet, ez a fajta kockázat „beépült” a cég részvényeinek tőzsdei árfolyamába.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>