Megbukott az EU feketelistája

Alig hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság a frissített BEPS listáját, máris újat kell összeállítania. Az uniós tagországok kormányai ugyanis diplomáciai nyomásnak engedve elutasították a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen nem elég hatékonyan fellépő államok feketelistáját. Az Európai Parlament élesen bírálta a döntést.

Az EB többek között Szaúd-Arábiát is feltette arra a listára, amely pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen nem elég hatékonyan fellépő államokat sorolja fel. Nem nagy meglepetés, hogy az érintett országok heves tiltakozásba kezdtek, és minden követ megmozgatva lobbiztak Vera Jourova uniós biztos törvényjavaslata ellen. Ami ebben a formában megbukott még mielőtt az Európai Parlament elé került volna: a tagállamok döntő többsége nem támogatja a pénzmosási törvényt, mely alaposan a körmére nézne az érintett országok pénzintézeteinek. A bővített listára az Európai Bizottság javaslata értelmében Szaúd-Arábiát, valamint az Egyesült Államok külbirtokainak, számító Amerikai Szamoát, Amerikai Virgin-szigeteket, Guamot és Puerto Ricót is felvették volna.

A döntést követően az Európai Parlament bírálta a diplomáciai nyomásnak és intenzív lobbizásnak engedő EU-tagállamokat. Az állásfoglalás szerint az ilyen jellegű nyomásnak (ti. az érintett országok lobbija) nem lenne szabad aláásnia az uniós intézmények harcát a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen. Az EP képviselők szerint a Bizottság alapvetően jó munkát végzett, de kifogásolták, hogy a javasolt jegyzékben Oroszország nem szerepelt, annak ellenére, hogy több parlamenti szakbizottság is aggasztónak találja a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni gyenge orosz szabályozást. Az elutasítás miatt az Európai Bizottságnak új feketelistára kell majd javaslatot tennie.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>