Már a közösségi médiában is vadásznak az adócsalókra

Az francia alkotmánybíróság döntése alapján a francia kormány folytathatja a közösségi média felderítését, hogy ott is lefülelhesse az adócsalókat. A francia parlament elfogadta azokat az új szabályokat, amelyek jelentősen növelik az állam online felügyeleti hatáskörét, lehetővé téve a tömeges nyilvános adatgyűjtést egy hároméves online nyomon követési tesztperiódus részeként.

Az új rendelet alapján a vám- és adóhatóságnak lehetősége van arra, hogy ha például felmerül a be nem jelentett jövedelem gyanúja, akkor átfésüljék az emberek profiljait, illetve a közösségi médiában közzé tett bejegyzéseit és fényképeit. Jogvédő csoportok és a francia adatvédelmi hatóság is aggodalmát fejezte ki a lépés miatt, ezért az alkotmánybírósághoz fordultak az ügyben.

A bíróság a határozatában elismerte, hogy a törvényjavaslat valóban veszélyeztetheti a felhasználók magánéletét és a véleménynyilvánítás szabadságát, ugyanakkor a dokumentum azt is kimondja, hogy a hatóságok csak a feltételezett elkövetőre vonatkozó, nyilvánosan elérhető információkat használhatják fel. A jelszóval védett tartalomhoz semmi esetben nem férhet hozzá a hatóság. Ezen felül a szabályozóknak figyelemmel kell kísérniük az információ felhasználását is.

Ha valakit felelősségre vonnak, akkor az illető védekezhet azzal, hogy nem Franciaországban fizet adót, még akkor is, ha folyamatosan onnan jelentkezik. Ha pedig mondjuk luxusautókról posztol, és nem tudja bizonyítani, hogy van erre anyagi fedezete, akkor mondhatja azt, hogy az autót kölcsönkapta valakitől. Az viszont biztos, hogy a kérdéses esetekben a hatóság nagyon alaposan utána fog járni az állítások valóságtartalmának.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>