Málta nem elég korrupcióellenes

Az Európa Tanács által 1999-ben létrehozott Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) célja a korrupció felszámolása az EU-ban. A GRECO még 2019-ben megfogalmazott 23 ajánlása Málta közül mindössze kettőt hajtott végre megfelelően.

A Korrupció Elleni Államok Csoportját (Group of States against Corruption – GRECO) az Európa Tanács 1999-ben hozta létre a tagországok korrupcióval szembeni törekvéseinek vizsgálata érdekében. A GRECO legfrissebb jelentése szerint Máltában még mindig nem indult el az átfogó korrupcióellenes stratégia kidolgozása. A GRECO értékelése szerint 2 ajánlást teljesen, 12 ajánlást részben, kilencet pedig egyáltalán nem hajtottak végre.

A kormány tagjaira és a magas szintű tisztségviselőkre vonatkozó korrupcióellenes szabályozás még várat magára. A jelentés kiemelte, hogy fontos lenne biztosítani, hogy a kormányban a „bizalmi személyek” kinevezését a hozzáértés és ne a kapcsolataik határozzák meg, és kinevezésüket szigorú feltételekhez kössék. Jelenleg, ha egy a vezető tisztségviselővel kapcsolatban felmerül az összeférhetetlenség gyanúja, annak semmi következménye nincs. Ezen felül szabályozni kell a lobbitevékenységet is. További fejlesztés szükséges a jogalkotási folyamat kormányzati szintű átláthatóságával kapcsolatban is. Itt is folyamatban van már néhány elektronikus alapú módosítás, de egyelőre ezen a téren nincs kézzelfogható előrelépés.

A jelentés szerint történt azért előrelépés is. Az igazságszolgáltatás terén felmerülő visszaélések felszámolása érdekében például ígéretes módosításokat vetettek be. A vádemelési funkciót a rendőrségről a főügyészre ruházták át, és a főügyészség vádemelési és tanácsadói funkcióit szétválasztották. A szakértők szerint azonban sokkal több ilyen intézkedésre és kezdeményezésre van szükség, mert számos hiányosságot kell még orvosolni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>