Málta lassan már teljesen átlátszó

Málta a 31. ország a világon, aki megfelel az IMF legszigorúbb, legmagasabb szintű adatterjesztési és átláthatósági szabványának. Az ország ezzel nagy lépest tett a teljes transzparencia felé.

Az IMF közleménye szerint az SDDS Plusnak (Special Data Dissemination Standard (SDDS) Plus), való megfeleléssel Málta bebizonyította, hogy mennyire elkötelezett a transzparencia és a nemzetközi közösségek irányába. Az adatok átláthatósága elősegíti a hatékony piaci működést és a politikára is pozitív hatással van, hiszen javítja az elszámoltathatóságot a döntéshozatalban. Az átláthatóság segítségével csökkenhet például az államháztartás bruttó adóssága és javulhatnak a pénzügyi stabilitási mutatók is.

A beérkező adatok digitalizáltak, tehát metaadatokról beszélhetünk. Ez a rendszer megkönnyíti az országok közötti összehasonlíthatóságot, hiszen minden adatsor könnyedén elérhető digitális formátumban is, így akár gépi tanulás, mesterséges intelligencia is használható az elemzéshez. Az IMF első átláthatósági adatszabvány kezdeményezését az 1990-es évek közepén hozták létre azzal a céllal, hogy javítsák a tagországok adatainak átláthatóságát és elősegítsék a megbízható statisztikai rendszerek fejlesztését. Az átláthatósági szabványok szükségességére az 1990-es évek közepén és végén lezajlott pénzügyi válság is rávilágított, hiszen a szakemberek szerint annak kialakulásában az információs hiányosságok nagy szerepet játszottak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>