Megbuktunk pénzmosásból – Eljárást indít hazánk ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy az előírtaknak megfelelően implementálja az 5. pénzmosás elleni irányelvet a magyar jogba. Az eljárás a kriptovalutákkal kereskedőkre is kiterjedhet.

Döntött az Európai Bizottság. Kötelezettségszegési eljárást indít hazánk ellen, mert hazai jogalkotók az 5. pénzmosás elleni irányelvet nem megfelelően ültették át a magyar jogrendbe. Az indoklás szerint bár Magyarország bejelentette az irányelv teljes körű átültetését, de a Bizottság szerint nem megfelelően tette ezt meg. A kifogás a szolgáltatók nyilvántartásba vételére, engedélyezésére vagy szabályozására vonatkozó kötelezettséggel kapcsolatos. Az irányelv előírja, de a magyar jog szerint nem létezik a virtuális valuták és a fiat valuták (olyan fizetőeszközök, amelyek mögött nem áll nemesfém fedezet) közötti pénzváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételére vagy engedélyezésére vonatkozó kötelezettség.

A Bizottság kijelentette, hogy a pénzmosás elleni szabályok fontos szerepet játszanak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben és az egyik tagállamban előforduló jogalkotási hiányosságok az EU egészére hatással vannak. Éppen ezért tartják fontosnak, hogy az irányelvek implementációja pontosan az előírások szerint történjen, pláne egy olyan területen, ami már évtizedek óta problémát okoz nem csak az EU-ban, hanem világszerte is.

Problémaként azonosították azt is, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók betartatása, vagyis a büntetőlistára vett cégek azonosítása és nyomonkövetése is sérülhet addig, amíg az irányelvet nem ültetik át megfelelően. Magyarország két hónapot kapott arra, hogy kielégítő választ adjon a hiányosságokra. Amennyiben ez elmarad, a Bizottság dönthet a jogsértési eljárás folytatása mellett.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>