Magyarország nem harmonizálná az EU adórendszerét

Komoly vita folyik arról, vajon egységesíteni kell-e az EU-ban alkalmazott adókulcsokat? A kérdésben nem lesz egyszerű dűlőre jutni, hiszen a tervet sok tagállam hangosan ellenzi. Legutóbb Írország és Magyarország kormányfője kötelezte el magát a jelenlegi, a két ország számára egyértelműen kedvező állapot mellett.

Orbán Viktor a közelmúltban hivatalos találkozó keretében fogadta Leo Varadkar ír kormányfőt. A két politikus több fontos kérdéseben egyetértett, de volt azért olyan terület, ahol Varadkar bírálta Orbán politikáját. A találkozó során kiderült, hogy Magyarország és Írország azonos álláspontot képvisel több fontos kérdésben. Az európai adóharmonizáció tekintetében például közös nevezőn volt a két kormányfő, ami azért nem nagy meglepetés. A tervezett új EU adópolitika célja az adókulcsok egységesítése, amivel mindkét ország nagyot vesztene.

Az adóverseny szempontjából a társasági adó az egyik legfontosabb, és a 9 százalékos mértékkel jelenleg Magyarország szedi az unióban a legkisebb adót a vállalkozásoktól, ráadásul a személyi jövedelemadó dolgában sem állunk rosszul, hiszen a 15 százalékos mérték szintén kedvező a többi EU országhoz képest.

Mivel Írország is igen kedvező adókörnyezetet kínál, így érthető, hogy egyik ország sem lelkesedik a harmonizációs törekvések iránt. Orbán Viktor ismét megerősítette, hogy Magyarország nem tartja kívánatos iránynak az adóharmonizációt, mert szerinte a versenynek fontos része az adózás. „Nem szeretnénk semmilyen olyan szabályozást látni az unióban, amely az adópolitika ügyében megkötné Magyarország kezét” – tette hozzá.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>