Magyarország nem köntörfalaz a globális adó ügyében

Hazánk nem támogatja a globális minimumadót, ez eddig is világos volt. Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár szerint a nagy nyugati országok adót emelnének, de nem szeretnék, ha emiatt romlana a versenyképességük, ezért másokat is adóemelésre kényszerítenének.

A tervezet lényege, hogy ha egy multinacionális vállalat külföldi leányvállalata nem fizet „elegendő” adót az anyaország sztenderdjei szerint, akkor az anyavállalattól szedik be a különbözetet. Ha például a minimumadókulcs 15 százalék, de egy német multi magyar leánycége csak 9 százalékos adót fizet, a német anyavállalatnak további 6 százalékos adót kell fizetnie otthon a leány nyeresége után.

Izer Norbert szerint a javaslat azokat az országokat sújtja, amelyek többek közt a versenyképes adózási környezet biztosításával sikeresen vonzották magukhoz a jelentős befektetéseket és beruházásokat. Hazánk mellett ilyen ország Málta is, ahol szintén ellenállásba ütközött a tervezet.

Magyarország egészen addig partner, amíg a szabályozás a valódi probléma, az adóelkerülés megakadályozására fókuszál, az államok szuverenitásának korlátozását azonban határozottan elutasítja. Az államtitkár hozzátette, hogy véleménye szerint nincs egyetlen, mindenkinek megfelelő globális adómérték. Fontos megfelelő megoldást találni arra is, hogy a javaslat ne büntethesse a leányvállalatok országát pusztán azért, mert az adózási és számviteli sztenderdjei eltérnek az anyaországétól, ha egyébként az összbevétel hosszabb távon hasonlóan alakul – tette hozzá Izer Norbert.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>