Magyarország adóparadicsom?

Az Európai Parlament (EP) március végén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést.

A jelentést az EP pénzügyi bűncselekményekkel, adókijátszással és adókikerüléssel foglalkozó különbizottsága készítette. Benne számos javaslat is szerepel arról, hogyan kéne átalakítani a pénzügyi bűncselekményekkel, adókikerüléssel és adókijátszással foglalkozó uniós rendszert. Az ajánlások részletes terveket is megfogalmaznak, miként lehetne az EU adózását igazságosabbá és hatékonyabbá tenni.

Az egyik felvetés az, hogy az Európai Bizottságnak fel kellene állítania egy európai pénzügyi rendőrséget és egy pénzügyi információs egységet, valamint egy pénzmosás elleni szervezetet is. Ezen felül az ENSZ-en belül is meg kell alakítani egy globális adózással foglalkozó testületet. Fontos javaslat, hogy fel kell számolni az aranyvízum és aranyútlevél rendszereket is.

A jelentés bírálta, hogy Dánia, Finnország, Írország és Svédország is elutasítja a digitális szolgáltatások megadóztatását. Több európai bank pedig részese volt az orosz pénzmosoda csalás sorozatnak. Külön elmarasztalást kapott Hollandia, mert agresszív adótervezési módszereivel 11,2 milliárd euró adóbevételtől fosztja meg a többi uniós tagállamot. A jelentés készítői szerint sokkal nagyobb védelmet kellene biztosítani azoknak, akik közérdekből pénzügyi csalásokat tárnak fel és pénzügyi alapot kéne létrehozni az oknyomozó újságírás támogatására.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>