Magyarország a legkártékonyabb országok listáján

Hazánk a világ huszadik legfontosabb adóparadicsoma a nagyvállalatok számára- állapította meg a Tax Justice Network Corporate Tax Haven jelentése.

A vállalati adóelkerülés szempontjából legvonzóbb országok 62 tagú listáját az Egyesült Királyság vezeti kiépített vállalati adóparadicsom hálózatával. Maga az ország ugyan csak tizenharmadik, de a lista első tíz helyéből négyet a brit korona alá tartozó területek foglalnak el: a Brit Virgin-szigetek, Bermuda, a Kajmán-szigetek és Jersey.

A Tax Justice Network kutató szerint a vállalati adókulcsok jelentősége teljesen kiüresedett, hiszen a legtöbb állam jelentős kedvezményekkel igyekszik magához édesgetni a cégeket. Ez a magatartás lefelé irányuló adóversenyt indított el, ami jelentősen csökkenti a fejlett és a fejlődő államok adóbevételeit is. És nem csak az adóparadicsomokban, de az európai országokban, köztük Magyarországon is.

Pedig a multinacionális nagyvállalatok mindenhol nagyban támaszkodnak a különböző közszolgáltatásokra, például az egészségügyre, az oktatásra, hiszen mindkét terület fontos az általuk alkalmazott munkaerő számára. Ezen felül használják az adott ország infrastruktúráját és igazságszolgáltatási rendszerét is, hiszen mindkettőre égetően nagy szükségük van. Mindezek működését az adóbevételekből finanszírozzák, amelyekhez viszont egyre kevésbé járulnak hozzá a nagy cégek. Amikor profitjukat adóparadicsomokba menekítik, azért, hogy minimalizálják adóterheiket, tulajdonképpen potyautasként élvezik a közszolgáltatásokat, amiket a közepes és kis társaságok adójából működtetnek az államok.

A Corporate Tax Haven index azt mutatja, hogy egy adott ország adórendszere mennyire kedvez az adóelkerülésnek. Figyelembe vesz olyan tényezőket, mint az adókedvezmények, a különféle adózási kiskapuk, a kedvező adózási feltételek, a transzparencia és más egyéb a vállalkozások országba csábításához használt mechanizmusok.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>