Senkit nem érdekel a magyar vétó: lesz minimumadó!

Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország pénzügyminiszterei közös közleményben kijelentették; minden lehetséges jogi eszközt hajlandóak bevetni, hogy a magyar vétó ellenére is bevezessék a globális mimimumadót jövőre.

Mint ismeretes, Magyarország az utolsó pillanatban megakadályozta, hogy az Európai Unió elfogadja a társaságokra vonatkozó 15 százalékos minimumadót, amivel ellehetetlenítette a globális reform bevezetését. Ez nem maradt következmények nélkül, mert a hír hallatán az USA felmondta a Magyarországgal még a hetvenes években megkötött adóegyezményét. Magyarország egyébként azzal indokolta a vétót, hogy a globális minimumadó árthat az európai gazdaságnak.

Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia pénzügyminiszterei a közös nyilatkozatban nem részletezték, hogy milyen módon fogják a magyar vétót kiküszöbölni. Felmerült annak a lehetősége, hogy a megerősített együttműködésnek nevezett uniós jogi eljáráshoz folyamodnak, amihez legalább 10 tagállam részvételére van szükség. A jogszabályokat tagállami szinten külön-külön is elfogadhatják.

A minimumadóról szóló megállapodást tavaly kötötte közel 140 ország azzal a céllal, hogy a nagy tech cégek adózzanak többet a bevételeik után.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>