Magyar lépések a multik adóelkerülése ellen

Bár az egységes EU szabályozás még várat magára, egyre több tagállam tervezi bevezetni saját rendelkezéseit a multik adózási trükkjei ellen. Most Magyarország is olyan szabályrendszer kialakítását helyezte kilátásba, amely megakadályozza, hogy a multinacionális vállalatok kedvezőbb adózású területeken fizessenek adót.

A társasági adó kulcsa Magyarországon 9 százalék, ami a legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban, éppen azért hazánk vonzó befektetési célpont, de a multik az alacsony adó ellenére is trükköznek. Az új rendelkezések megfogalmazásához jórészt uniós szabályokat vesznek alapul, de a részletek kimunkálásakor a magyar adószakma véleményét is kikéri majd a szaktárca.

Izer Norbert államtitkár összegzése szerint tavaly 98 nagyberuházás érkezett a hazánkba az ösztönzési rendszeren keresztül, mely által 17 ezer új munkahely létesül, a beruházások összértéke pedig meghaladja az 1380 milliárd forintot. Hangsúlyozta azt is, hogy a befektetőbarát szemlélet nem jelenti azt, hogy egyes vállalkozások kivonhatják magukat a magyar közterhek megfizetése alól.

Az Európai Bizottság 2018-as országjelentése szerint egyébként a magyar gazdaság egyik gyenge pontja az adórendszer összetettsége, ideértve az ágazati különadókat is. Emellett az adóbegyűjtés adminisztratív terheit is változatlanul jelentősnek tartják. A Bizottság szerint bizonyos mutatók azt sugallják, hogy a multinacionális vállalatok agresszív adótervezésre használhatják fel a magyar adószabályokat. Az új rendelkezéssel talán ezen a területen is előreléphet Magyarország.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>