Magyar javaslat a Google és a Facebook adóztatására

A multinacionális óriásvállalkozások adóelkerülési gyakorlata ellen mindeddig nem sikerült hatásos módszert kitalálni, jóllehet jó néhány ország költségvetéséből hiányoznak a be nem fizetett milliárdok. A közép-kelet európai országok – élükön Magyarországgal – most új javaslattal álltak elő.

Kivonják magukat a közteherviselésből azok a vállalatok, amelyek egy adott országban nem kevés pénzt keresnek tevékenységükkel, ám jövedelemszerzésük helyén nem fizetnek adót. Pénzüket egy bonyolult céghálózaton keresztül olyan országokba folyatják át, ahol a legkevesebb adót kell fizetniük bevételeik után. E káros gyakorlat ellen szeretnének fellépni a Visegrádi Négyekként emlegetett közép-európai országok, azaz Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia.

A javaslatuk szerint forrásadót kéne fizetnie minden olyan vállalkozásnak, amelyik gazdasági tevékenységet végez egy adott országban, ám az ebből befolyó bevételeket valamilyen jogcímen külföldre utalja. A bankoknak vagy pénzügyi szolgáltatók a külföldre utalt összegek egy bizonyos százalékát előleg címén visszatartanák és ők utalnák azt tovább a nemzeti adóhatóságnak. Ezt követően a vállalkozásoknak kell majd elszámolniuk azzal kapcsolatban, hogy a már levont előleg elegendő-e adófizetési kötelezettségük teljesítésére? A szabályok nem csak a digitális vállalkozásokra (Google, Facebook), hanem a hasonló megoldásokat alkalmazó más cégekre (Starbucks, Amazon stb.) is vonatkozna

Szerencsés volna, ha az EU adócsalás elleni küzdelme ebbe az irányba tudna fordulni, és olyan megoldást tudnánk találni, ahol már az utalás pillanatában egy forrásadó levonásával biztosítanánk azt, hogy nemzeti szinten az adófizetés megtörténjen – hangsúlyozta Varga Mihály, magyar nemzetgazdasági miniszter. A magyar javaslatot a többi közép-kelet európai ország is támogatta és Brüsszel sem emelt ellene kifogást. Arról, hogy mikor léptetnék életbe az intézkedést, egyelőre nem érkezett hír.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>