MAGÁNSZÁMLÁK NYITÁSA NEM VOLT JELLEMZŐ CIPRUSON

A portfolio.hu internetes gazdasági portál (www.portfolio.hu) 2013. március 28-án jelentetett meg egy cikket “Magyar vállalkozók tömegeit érinti a ciprusi káosz” címmel, melyben megszólaltatták a Crystal Worldwide cégcsoport budapesti irodájának vezetőjét is (részlet az interjúból).

A ciprusi cégek magyar tulajdonosai számára a ciprusi rendszer sokkal inkább biztosítja az adataik diszkrét kezelését, mint Magyarországon, ettől függetlenül egy magyar magánszemély által ciprusi cégtől kapott osztalék ugyanúgy Magyarországon adóköteles, mintha azt egy magyar cég fizette volna ki. Bár Cipruson a magánszemélyek adózása az összes adóterhet figyelembe véve kedvezőbb, mint Magyarországon illetve a külföldről származó árfolyamnyereség akár adómentes is lehet, kevesen szánták rá magukat, hogy pusztán adózási megfontolásból kiköltözzenek Ciprusra. Emellett a magánszemélyek külföldi bankszámlavezetésükhöz is inkább a szomszédos Ausztriát, Szlovákiát esetleg Svájcot vagy Liechtensteint részesítették előnyben, mint Ciprust, ami nehezebben elérhető – mondta el Mihály Péter, a Crystal Worldwide budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.
Mivel a ciprusi bankok kevésbé specializálódtak befektetések kezelésre mint osztrák, svájci vagy liechtensteini társaik, ezért sem a magyar ügyfelekhez köthető ciprusi cégek, sem magyar magánszemélyek körében nem volt jellemző, hogy ciprusi bankokban fektették be az esetlegesen felhalmozódó szabad pénzeszközeiket. Másrészt akinek rejtegetnivalója volt, az valószínűleg szintén nem Ciprust választotta, hiszen neki EU tagállamként sokkal nagyobb transzparenciát kellett biztosítania, mint bármelyik EU-n kívüli országnak. Így magyar vonatkozásban ez a mostani helyzet inkább a jogszerűen működő cégek operatív tevékenységhez szükséges pénzeszközeit, és nem annyira a korábban felhalmozott megtakarításokat vagy kétes forrásból származó pénzeket érinti – tette hozzá Mihály Péter.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>