Luxemburgi jogdíjak és szellemi tulajdon kedvezményes adózása

Luxemburg Málta mellett a szellemi jogokhoz kapcsolódó adózási kedvezmények miatt is az egyik legfontosabb helyszín adótervezésre, ráadásul EU tagállam.

A szellemi tulajdonhoz kapcsolódó cikksorozatunk korábbi részei:
Offshore szerzői jogok, szabadalmak és szellemi tulajdon
Szellemi tulajdon adózása Máltán
Szellemi tulajdon adózása Cipruson

A luxemburgi IP (Intellectual Propety-Szellemi tulajdon) rendszer lényegege, hogy az ezekből szerzett jövedelem 80 százaléka adómentes.Ez a lehetőség olyan luxemburgi cégekre érvényes, amelyeket 2007. december elseje után után alapítottak. A szellemi tulajdon máshoz kerüléséhez kapcsolódó jövedelem teljesen jövedelemadó mentes. Ez azonban nem vonatkozik olyan esetekre, ha az érdekelt felektől közvetlenül szerzik meg a szellemi jogokat (jogdíjakat, franchise jogokat, stb). Ha a szellemi tulajdon saját fejlesztésű és saját cégen keresztül használják, akkor 80% levonást élveznek a nettó bevételből, amely akkor keletkezett volna, ha harmadik fél használta volna a jogokat. Ez vonatkozik minden olyan jövedelemre, amely IP felhasználáshoz kapcsolódik közvetve vagy közvetlenül, például szoftver jogok, domain nevek, szabadalmak, márkanevek, design és különféle modellek is. Ezek egyben teljes vagyonadó mentességet is kaptak.

A fentebb említett rendelkezések miatt a Luxemburgban kezelt szellemi tulajdonhoz kapcsolódó tevékenységek eredményét csak 5,84% százalék adó terheli.

A luxemburgi adólevonási lehetőségek is figyelemreméltóak a szellemi tulajdonnal végzett üzleti tevékenység során. Le lehet írni az értékcsökkenést, veszteségeket, kamatokat, jogdíjakat, ingatlanadót, regisztrációs adót, bizonyos ajándékokat, adózási költségeket és a nyugdíjalap-hozzájárulásokat is. Nem leírhatók a nyereség elosztásához kapcsolódó kiadások, a helyi adók, a vagyonadó és az igazgatók díjazása.

A luxemburgi adókedvezmények annyira népszerűvé tették az országot, mint a szellemi tulajdon kezelésének egyik központját, hogy egyre több külföldi cég költözik oda vagy kezelteti ott szellemi tulajdonjogát. Ha a cég költözik Luxemburgba, akkor szükség lesz egy üzleti címre és nem szabad elfeledkezni arról, hogy a helyben alapított cég egyik igazgatójának Luxemburgban kell laknia.

További fontos adózási előnyök Luxemburgban, hogy szellemi tulajdonra nem vethető ki vagyonadó és a jogdíjak valamint a kamatok is adómentesek. Az ország az EU tagjaként nagyon sok kettős adózást elkerülő egyezményt kötött, így a kedvezményes adózás nemzetközi szinten is minden törvényt betartva működhet eredményesen.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>