Legális vagy illegális az offshore cég?

A panamai offshore iratok körüli hírverés következménye, hogy rontja a közbeszédben csak offshore cégeknek titulált ám az adózási szaknyelvben többnyire ellenőrzött külföldi társaságoknak hívott vállalkozások megítélését. Ez pedig sokakat elriaszthat ettől a teljesen legális adóoptimalizálási lehetőségtől. De vajon illegálisnak tekinthető-e egy offshore cég?

Nem! Ez a pofonegyszerű válasz. Hogy miért? Szerencsére erre több indok is van. Az egyik legfontosabb az, hogy bárhol is van bejegyezve az adott vállalkozás, abban az országban valamilyen szabályozás biztosan vonatkozik rá. Az, hogy milyen szigorú ez a szabályozás, országa válogatja. Abba, hogy egy szuverén állam milyen adózási vagy cégjogi szabályokat alkalmaz, a többi ország nem szólhat bele. Ebből következően, aki egy egyszerűbb, átláthatóbb, enyhébb szabályokat alkalmazó országban kezd vállalkozásba, az alapból nem azt jelenti, hogy a cége eleve szabályozatlanul működik, vagy nem fizet adót. Helyesebb úgy megítélni, hogy a cég betartja az adott állam szabályait, amelyek sok esetben bizony jóval engedékenyebbek a megszokottnál.

De vajon miért érdeke egy országnak, hogy a külföldi befektetők számára vonzó adózási, adminisztrációs és egyéb szabályokat hozzon? A legtöbb esetben azért, mert egyéb módon nem tudná magához csalogatni őket. Ha ránézünk az offshore világ térképére, látható, hogy a helyszínek között sok a kis területű és lélekszámú, egzotikus helyszínen fekvő államocska, amelyek se nyersanyagokkal, se gazdasággal nem rendelkeznek. Bevételük jószerével csak a turizmusból és szolgáltatásokból van. Ilyen szolgáltatás az offshore is. Ha egyszerű szabályokkal, olcsón lehet valahol céget alapítani és működtetni, akkor azzal befektetőket lehet vonzani az adott országba. A befektetők pedig a sok kicsi sokra megy elv alapon az alacsony szolgáltatási díjakkal komoly bevételt termelnek a nekik kedvezményeket biztosító államnak.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy maga az offshore cég önmagában nem tekinthető törvénytelennek vagy illegálisnak. Az offshore cég egy eszköz. Olyan, mint egy fejsze, amivel lehet jó és rossz dolgokat is csinálni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>