Lassan kiürül az EU feketelistája

Az uniós pénzügyminiszterek tavaly december elején fogadták el azt a listát, amelyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő államok kerültek fel, azok után, hogy közel egy év párbeszéd után sem voltak hajlandók megfelelő együttműködésre. A listán szereplő országoknak 2018 végégig adott haladékot az unió, hogy a szükséges lépéseket megtegyék.

A feketelistára akkor, első körben 17 ország került fel. Emellett létezik egy szürkelista is, ez 47 nemzettel indult 2017 végén. Az EU a feketelista meghozta a várt hatást, ugyanis egyre több ország kerül át onnan a szürkelistára.

A napokban Palau örülhetett, hiszen az ország lekerült a már csak hat ország nevét tartalmazó szégyenlajstromról. Az EU pénzügyminiszterei azért döntöttek így, mert a szigetállam új, az EU elvárásainak megfelelő kötelezettségvállalásokat jelentett be.

A listáról korábban már törölték többet között Dél-Koreát, Makaót, az Egyesült Arab Emírségeket, Mongóliát, Panamát és Tunéziát. A miniszteri tanács arról is döntött, hogy a szürkelistát is ritkítják, innen Liechtenstein és Peru is lekerült, mivel az EU értékelése szerint eleget tettek minden vállalásuknak.

A feketelistán már csak Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Guam, Namíbia, Szamoa, valamint Trinidad és Tobago maradt.

Tavaly, amikor a listát közzé tették, a tanácsot többen is bírálták amiatt, hogy az EU egyetlen országa sem került fel, mert amennyire felhígították a kritériumrendszert. Ebben valóban lehetett igazság, mert a napokban ismét téma volt a luxemburgi adórendszer. Korábban a McDonald’s luxemburgi adózási gyakorlata már felvetette az adóelkerülés lehetőségét, de az Európai Bizottság szerint nem történt normasértés. Egyesek szerint pedig nem az étteremlánc gyakorlata, hanem a luxemburgi jogszabályok hordozzák magukban az adóelkerülés lehetőségét.

Az EU egyébként szankciókat is tervezett, de egyelőre erre nem volt szükség, mert úgy tűnik, hogy az érintett országok többsége mindent megtesz azért, hogy a határidő lejártáig lekerüljön a szégyenpadról.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>