Kriptoval a szankciók ellen?

A bitcoin az utóbbi időben nagy hullámvölgybe került, de az orosz-ukrán háború kitörése nyomán bevezetett, Oroszország elleni szankcióknak „köszönhetően” egy napon belül majdnem 20%-ot emelkedett.

Az EU és az Egyesült Államok elfogadták egyik legszigorúbb szankciót, mi szerint Oroszországot kizárják a SWIFT bankközi rendszer hálózatáról. A háború kitörése először a mélybe taszította a kriptovalutákat, de mivel a nyugati szankciók miatt a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz már nem férnek hozzá az oroszok, így nem meglepő, hogy a befektetők egy része a kevésbé ellenőrizhető valuták felé fordult. A bitcoin árfolyama emiatt növekedésnek is indult; az adatok szerint egyre többen veszik az érméket és egyre kevesebben adják el.

Ukrajna szerette volna, hogy ne csak a hagyományos pénzügyi világtól, hanem a kriptovilágtól is zárják el az oroszokat. Mihailo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere arra kérte a kriptopiac képviselőit, hogy azonosítsák az az orosz és a fehérorosz politikusok kriptotárcáit. A cél az lenne, hogy blokkolják azon orosz politikusok tárcáit, akik így próbálnak a szankciók alól kibújni. Azonban több kriptopénz tőzsde is jelezte, hogy ezt a kérést nem tudják teljesíteni. Sem a Coinbase sem a Binance nem blokkolja az orosz felhasználókat, sőt, az utóbbi szerint nem lenne etikus az orosz felhasználók kitiltása a platformról.

Az háború kitörésével az orosz rubel zuhanórepülésbe kezdett. Március elejéig több mint 1,5 milliárdnyi rubelt (4,86 milliárd forint) fektettek bitcoinba és a kriptodeviza és az orosz fizetőeszköz közötti kereskedés a konfliktus kitörése óta 8,6-szorosára nőtt. Mindezek fényében nem meglepő az sem, hogy Oroszországban sokkal drágábban lehet bitcoinhoz jutni, mint máshol. Míg a nemzetközi piacokon 44 ezer dollár körül volt a bitcoin árfolyama, addig a szankciók bevezetését követően az orosz tőzsdéken már 57 ezer dollárnál járt.

photo credit: Ivan Radic

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>