Mesterséges intelligenciával a kriptopénzmosás ellen

200 millió tranzakciót vizsgáltak meg egy új módszerrel, ami számos olyan pénzmosásgyanús esetet azonosított, amire a korábbi verziók még nem voltak képesek.

A kriptopénzek megjelenése óta téma, hogy a virtuális fizetőeszközöket anonimitásuk miatt könnyű pénzmosásra használni. Világszerte próbálnak erre megoldást találni, de lehetséges, hogy a szigorú szabályozás helyett a mesterséges intelligencia fogja megoldani a problémát.

Az Elliptic nevű cég még 2019-ben kifejlesztett egy olyan gépi tanulási modellt, amely a tranzakciók főkönyveinek és a pénztárcák adatainak átvizsgálásával ki tudja szűrni a gyanús kifizetéseket. Állításuk szerint megtalálja többek között a zsarolóvírus csoportokat és a darknetes tranzakciókat is. Az új módszert már több mint 200 millió tranzakciót tartalmazó adathalmazra alkalmaztak. Az újszerű megközelítés értelmében nem a tárcákra, hanem az algráfokra élezték ki a rendszert. (Az algráfok bitcoin tranzakciós láncokat képviselnek. a szerk.) A tranzakciók között voltak már feltárt pénzmosásos esetek is, és mivel az algráfok kiterjedtebb rendszerben működnek, mint a tárcák, ezért a modell szélesebb körű ellenőrzési folyamatot tesz lehetővé.

A betanítás után a csapat egy kriptopénz-tőzsdén valós tranzakciókra alkalmazta a technikát. A modell 52 gyanús algráfot azonosított. Az eredményeket továbbították tőzsdének, ahol felülvizsgálták a kérdéses tranzakciókat. A gyanúsként azonosított 52 fogadó számla közül tizennégyet már korábban megjelöltek pénzmosással kapcsolatban. A maradék 38 számlának nem volt egyértelmű kapcsolata a tiltott tevékenységgel, de a valószínűségét kizárni sem lehet. A tőzsde saját kútfőből az ügyfélszámlák mindössze 0,1 százalékát jelölte meg gyanúsnak. A különbség abból adódik, hogy az új módszer képes sok kis tranzakció hosszú sorozatának vizsgálatára is, ahol nagy mennyiségű kriptopénzt mosnak át. Az Elliptic a kutatás során felhasznált adatokat nyilvánosan elérhetővé tette. Amennyiben a módszer hosszú távon sikeresnek bizonyul, sokat segíthet a kripto rendszerszintű elfogadásában.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>