Egyre nehezebb pénzt mosni a kriptopiacon

Hamarosan 48 ország vezetheti be az OECD nyáron elfogadott új, az adóelkerülést és a pénzmosás megelőzését célzó információmegosztási kripto-szabványát.

Az OECD kidolgozott egy új pénzügyi szabványt, amelynek célja, hogy elejét vegye a kriptovaluták segítségével történő pénzmosásnak és adóelkerülésnek. A pénzügyi átláthatóságot és információcserét középpontjába helyező Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) keretrendszert még a nyáron elfogadták, de az alkalmazásáról csak most állapodtak meg. Nem kevesebb, mint 48 állam, köztük Magyarország is vállalta, hogy legkésőbb 2027-ig bevezeti a CARF-ot.

Mit is takar a CARF pontosan? A szabvány középpontjában az információmegosztás áll. Az a cél, hogy az egyes országok adóhatóságai olyan infókkal rendelkezzenek a kriptoeszközök mozgásáról, amelyek alapján képesek adóztatási kérdésekről dönteni. A jelentéstételi kötelezettség a legtöbb kriptoeszközre vonatkozik, legyen az blokkláncalapú értékhordozó, kriptovaluta vagy nem helyettesíthető token (NFT). A kripto eszközök ellenzői szerint az ilyen típusú instrumentumok sok esetben vonzóak azon befektetőknek, akik tisztára akarják mosni illegálisan szerzett jövedelmüket. Az új szabályozásnak köszönhetően a jövőben ez nehezebb lesz.

A CARF-hez csatlakozó országoknak 2027-től az alábbi tranzakciókról kell adatokat biztosítaniuk:

  • kriptoeszközök és fiat valuták közötti cseretranzakciók;

  • kriptoeszközök egy vagy több formája közötti cseretranzakciók;

  • kriptoeszközök transzferálása (pl. kiskereskedelmi fizetéshez kapcsolódó tranzakciók, ha azok értéke meghaladja az 50 ezer eurót).

Támogatói szerint az új szabvány jelentős lépés a kriptovilág átláthatóbbá és biztonságosabba tétele felé. Eddig éppen, hogy az anonimitás tette a bűnözők számára rendkívül vonzóvá, ám ez az „erénye” lassan, de biztosan veszni látszik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>