Így mossák tisztára a kriptopénzeket

A blokklánc-nyomozó, ZachXBT olyan csalókat azonosított, akik számos kriptovaluta csaláshoz kötődő projekthez nyújtottak likviditási forrásokat. Az érintett blokkláncok többek között a Base, a Solana, a Scroll, az Optimism, az Arbitrum, az Ethereum és az Avalanche.

A hír hallatán három kriptoprojekt már el is tűnt, mert kiderült, hogy lopott kriptopénz volt a projekt mögött. Ezek likviditását ZachXBT korábbi hackelések során ellopott kriptopénz eszközökre vezette vissza. Az érintett tárcákat korábban több, ún. rug pull csalás finanszírozására használták. A rug pull során kvázi kihúzzák a szőnyeget a befektetők lába alól, hiszen a projekt mögött álló csapat egyszerűen lelép az összegyűjtött pénzzel. A csalók pénzt gyűjtenek a befektetőktől egy új token eladásával. Később leállítják a projektet és nyom nélkül eltűnnek, ellopva az összegyűjtött pénzeszközöket, és értéktelen tokeneket hagyva az átvert befektetőknek. A csalásra az X-en hívták fel a figyelmet, mi után a kriptoprojektek webhelyeit és közösségi médiafiókjait is törölték.

A lopott kriptopénzt tisztára kell mosni. A szakemberek szerint az ellopott kriptopénz eszközöket új kriptoprojektek létrehozására használják fel, amelyek célja a befektetők átverése. Látható, hogy a piszkos pénzt további piszkos eszközzel mossák tisztára. Kiemelten fontos tehát, hogy befektetőként mindig körültekintően járjunk el; alapos kutatás, háttérellenőrzés és például a könyvvizsgálói jelentés valódiságának ellenőrzése minden esetben javasolt. Márciusban egyes népszerű blokkláncokon 18-szorosára nőtt az adathalász csalásokból ellopott kriptovaluta források összege januárhoz képest. A Scam Sniffer platform szerint csak márciusban körülbelül 3,35 millió dollárt loptak el adathalász csalóktól a Base blokkláncán keresztül. Az elemzők további növekedésre számítanak, mivel a láncon lévő eszközök és aktív felhasználók száma rohamosan növekszik, így egyre több a csaló is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>