Mi lesz a kriptóval?

Komoly vita zajlik az Európai Parlamentben az Európai Unió kriptoeszköz piacairól szóló rendeletéről (MiCA). A kripto-engedélyezési rendszert az unió egész területén alkalmaznák, ezért a törvény elfogadása mérföldkő lenne a kriptopiac jövője szempontjából.

A MiCA-javaslatot (Markets in Crypto-Assets) először 2020 szeptemberében terjesztettek az Európai Bizottság elé. A javaslat a kriptovaluták egységes szabályozási keretrendszerének megteremtését célozza az Európai Unió tagállamai között. Az Európai Tanács 2022-ben jóvá is hagyta digitális eszközök, azon belül is a kriptoeszközök európai uniós szabályozásával kapcsolatos keretrendszert, a véglegesített szöveget pedig még akkor továbbították az Európai Parlamentnek. A törvény politikai vázlatait 2022 júniusában véglegesítették. A MiCA vita mellett tovább tárgyalják azt a javaslatot is, ami szerint a kriptopénz szolgáltatóknak kötelező lenne az ügyfelek személyazonosságának ellenőrzése. Erről egyébként tavaly júniusban már született ideiglenes megállapodás.

Egy tavaly októberi szavazáson a MiCA támogatottsága elsöprő volt, akkor 28-1 arányban szavaztak mellette. A jogszabály a digitális eszköz-társaságoknak, például a tárcáknak és tőzsdéknek engedélyezné a működését, de cserébe a fogyasztóvédelmi normák betartására köteleznék azokat, valamint tartalékolási kötelezettséget vezetnének be a stabil coinok számára. Ha jóváhagyják, és a jogszabály néhány éven belül életbe lép, akkor a kriptoval foglalkozó cégek nagy valószínűséggel az EU-n kívül ugyan, de ugyanúgy folytatnák tevékenységüket – kérdés ez milyen hatással lesz majd az európai gazdaságra.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>