Közös uniós pénzmosás elleni hivatalt hozhatnak létre

A négy legnagyobb EU tagállam, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország, valamit Hollandia és Lettország egy országok felett álló pénzmosás elleni hivatal felállítását szorgalmazzák. Az országok közös nyilatkozatot adtak ki, melyben egy központi ellenőrző hatóság felállítását sürgetik.

Mint ismeretes, az elmúlt időszakban jó néhány európai pénzintézet keveredett pénzmosási botrányba, többek között a Deutsche Bank és a Dankse Bank is. Ez a két legnagyobb botrány is, de a kisebbek is Oroszországhoz köthetők valamilyen módon. A közös nyilatkozat szerint a tagállami hatóságok az elmúlt években képtelenek voltak eredményesen fellépni az intézményesített pénzmosás ellen. Ez annak ellenére is igaz lehet, hogy egyre több ország tartja magát a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni ajánlásaihoz. Ezek az ajánlások a küzdelem hatékonyabbá tételét, az adókikerülés megelőzését és a pénzügyek átláthatóságának növelését célozza.

A nyilatkozat szerint ott, ahol jelentős pénzügyi érdekek forognak kockán, fennáll a veszélye annak, hogy a nemzeti felügyelőket közvetlen vagy közvetett módon befolyásolni tudják az ellenőrizni kívánt szervezetek és érdekcsoportok. Az új intézmény létrehozásával kapcsolatban egyelőre még nincs egyetértés. Korábban felmerült az is, hogy a már létező Európai Bankhatóság hatáskörét szélesítenék ki és ruháznák fel a pénzmosás elleni hivatal működéséhez szükséges jogkörökkel.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>