Körözik a Panama Papers offshore ügyvédjeit

Nemzetközi körözést adtak ki a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda két alapító-tulajdonosa, a német származású Jürgen Mossack és Ramón Fonseca ellen. Ez az az ügyvédi iroda, amelyik a mintegy 200 ezer offshore cég adatait tartalmazó adatbázist, a Panama-iratokat kiszivárogtatta. Sajtóinformációk szerint az ügyvédeket adócsalásban bűnrészesség és bűnszervezet alapításának gyanúja miatt körözik.

Az offshore-adatbázis 2017-ben került napvilágra, és folyományként több száz céget vontak felelősségre és indítottak eljárást ellenük az adózási szabályok megsértése miatt. Az elmaradt adó egy részét így sikerült utólag behajtani, de a törvény keze most lesújt a csalásokban közreműködő ügyvédi iroda vezetőire is. Egy 2018-as kihallgatáson az irodához tartozó magánbank két német igazgatója részletesen beszámolt a munkájukról, ügyfeleikről a pénzmozgásokat elfedő manővereikről és persze a főnökeikről, Jürgen Mossackról és Ramón Fonsecáról. Az ő vallomásuk alapján adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a két ügyvéd ellen.

A két ügyvéd valószínűleg Panamában van, bár az ügyvédi irodát már bezárták. Panamában egyébként indult ellenük eljárás, de az országra jellemző ingatag igazságszolgáltatási rendszernek „hála” az eljárás kisiklott, és végül nem a két befolyásos ügyvéd került börtönbe, hanem a legfőbb ügyész és a nyomozást felügyelő ügyész veszítette el az állását. Panama nem adja ki állampolgárait, és mivel a két ügyvéd elvesztette a német állampolgárságát, így kvázi csapdában vannak, mert külföldi utazás esetén azonnali letartóztatással kell számolniuk.

A Panama-iratok egy 2,6 terrabájt nagyságú adatbázis, amelynek a feldolgozását a kiszivárogtatás után az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) kezdte meg. 2016 tavaszán jelentek meg az első cikkek, nemzetközi botrányokat okozva, mivel több híresség és politikus érintettsége is napvilágra került. Az offshore gazdasági társasági forma önmagában nem törvényellenes, de alkalmas lehet adókerülésre, éppen ezért a Panama-iratoknak köszönhetően felfedett bűncselekményeket szigorúan szankcionálták.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>