Komoly bírságot kaphat, aki nem készül fel a kötelező adatszolgáltatásra

2020. július 1-én lép életbe az EU az adóelkerülést megnehezítő, adatszolgáltatást előíró irányelve (DAC6), vagyis fél év alatt kell beazonosítani azokat a határokon átnyúló pénzügyi ügyleteket és konstrukciókat, amelyekről adatokat kell szolgáltatniuk a tanácsadóknak és a vállalkozásoknak. Soknak tűnhet ez a hat hónap, de sok esetben nehéz beazonosítani, hogy mely tranzakciók bejelentés-kötelesek, a mulasztás pedig bírsággal járhat.

A már említett EU irányelv előírja, hogy a tagállamoknak az automatikus információcsere keretében tájékoztatniuk kell egymást az adóelkerülésre alkalmas, határon átnyúló ügyletekről. A szükséges adatokat a konstrukcióban közreműködő tanácsadónak vagy magának az adózónak kell elküldenie az adóhatóságnak. Az adatszolgáltatás főként olyan esetben szükséges, ahol a felek kihasználják az egyes országok adójogi, információcserére vagy pénzügyi számlákra vonatkozó jogszabályainak az eltéréseit.

Nehéz megítélni, hogy pontosan mely ügyletek tartoznak majd a rendelet hatálya alá, ehhez sok esetben részletes vizsgálatra van szükség. Ha több tanácsadó vesz részt egy tranzakcióban, akkor adatszolgáltatásra kötelezett személy azonosítása is nehézségbe ütközhet. Ha egy társaság nem alkalmaz tanácsadót, akkor saját magának kell felmérnie, hogy 2020-ban milyen tranzakciókról küld majd információkat az adóhatósághoz.

Az adatszolgáltatás során olyan információkat is részletesen be kell mutatni az adóhatóságnak, amelyeket a társaságok üzleti szempontból általában érzékenynek minősíthetnek. Ilyenek például a konstrukcióban szereplő kapcsolt vállalkozások feltárása, a konstrukció részletes bemutatása, a tranzakció értéke, az adatszolgáltatásra okot adó ismertetőjegy részletezése. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése bírság kiszabását vonhatja maga után.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>