Kiderült, hova hozhatják haza pénzüket a magyarok

A magyar adóhatóság nyilvánosságra hozta, melyik az az öt bank, ahol 2017. június 30-ig legálissá tehető a külföldről hazahozott jövedelem.

Az OTP Bank, az MKB Bank, az Erste Bank, a Raiffeisen Bank és az FHB Bank. Ezen öt magyar pénzintézet közül kell választania annak a magyar adózónak, aki úgy dönt, hogy ezév június 30-ig hazahozza külföldről eddig eltitkolt jövedelmét. Aki ezt megteszi, 10 százalékos személyi jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetését követően mentesülhet az adóeltitkolás miatt fenyegető jogkövetkezmények alól. A kedvezmény a kamatból, értékpapír-kölcsönzésből, csereügyletből, osztalékból, árfolyamnyereségből, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem, illetve vállalkozásból kivont és egyéb jövedelem esetében vehető igénybe.

Ez az elmúlt 3 évben már a második kísérlet a külföldre menekített magyar vagyonok hazacsábítására. Korábban a Stabilitási Megtakarítási Számla szolgált hasonló célokat. Ennek a lényege az volt, hogy az oda befektetett, 5 millió forintnál nagyobb összeget viszonylag hamar, már egy év után is, 20 százalék adó megfizetése után fel lehetett venni. Aki tovább fialtatta ott a pénzét, az még nagyobb kedvezményt kapott, hiszen csak 10 százalékos adót kellett lerónia. Sajtóhírek szerint ezzel a módszerrel nagyjából 155 milliárd forint érkezhetett Magyarországra, ám a konstrukció mégsem volt sikeres. Legnagyobb hibája az volt, hogy nem volt teljesen anonim, a magyar adóhatóság ugyanis megállapítást tehetett az adózónál, ha felderíti a jövedelem forrását. Az új rendszer ebből a szempontból biztonságosabb a bűnbánó magyar befektetők számára, hiszen az adót a bankok fogják befizetni és azt nem közlik az adóhatósággal, hogy ki és milyen jövedelem után rótta azt le. Mindazonáltal a büntetőjogi felelősségre vonás alól nem mentesít ez az adóamnesztia sem, illetve a bankokat iratmegőrzési kötelezettség terheli az ügylettel kapcsolatban

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>