Kérdéses a Facebook pénzének jövője

A Facebook júniusban jelentette be, hogy Libra néven saját kriptodevizát hoz létre online fizetések lebonyolítására, és 2020. elején elindítja a Calibra nevű alkalmazáson keresztül igénybe vehető szolgáltatást. A Librával a Facebook célja az, hogy azokat is fizetési lehetőséghez juttassa, akik nem férnek hozzá hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A Libra kriptovalutaként vált ismertté, de a szakemberek szerint inkább egy deviza; nem más, mint a meglévő pénzek átváltása egy új pénznemre. Andreas Krautscheid, a Német Bankok Szövetségének (BdB) ügyvezetője a napokban kifejtette véleményét a Librával kapcsolatban. A szakember szerint egyelőre még nem lehet tudni, hogy a Facebook digitális pénze globális fizetőeszközzé válhat-e vagy sem, hiszen egyelőre a bevezetéshez szükséges szabályozások sincsnek még véglegesítve. Facebooknak többek között szabályoznia kellene, hogy hogyan használják fel a különböző tranzakciókat, úgy, hogy ne sérüljön senkinek az érdeke.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Libra a nemzetközi pénzrendszerben nagyon komoly szerepet játszhat, különös tekintettel arra, hogy a Facebooknak 2,4 milliárd felhasználója van. Egy magántulajdonban lévő rendszernek nagyon jól ellenőrizettnek és szabályozottnak kell lennie. A Librának a legmagasabb globális szabályozási szabványnak kell megfelelnie és a kibertámadások megelőzésében is hatalmas szerepet kell játszania. A bitcoin esetében a mai napig látható, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása komoly veszélyt jelent. Ezért a Librának is ki kell vennie a részét a pénzmosás elleni harcból.

A legtöbb piaci szereplő és pénzügyminiszter biztonsági kockázatot lát az új digitális pénzben, egyes országok pedig egyenesen az euró veszélyes kihívójaként tekintenek rá. A német szövetségi pénzügyminisztérium pedig éppen azt vizsgálja, hogy miként lehet megakadályozni a Libra bevezetését. A német jegybanknak is komoly aggályai voltak a Facebook virtuális fizetőeszközével szemben.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>