Keményebben ellenőriz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019-es új ellenőrzési irányelveinek megfelelően egyes iparágak, illetve nagy kockázatú területeken működő vállalkozások nagyobb eséllyel kapnak revíziót. A NAV idén a jelentős költségvetési kockázatot jelentő adózói körök tevékenységét és a kiemelt adózókat ellenőrzi fokozottan.

2019-ben a NAV kiemelt célja a rejtett gazdaság és az adóelkerülések visszaszorítása, valamint az önkéntes jogkövetésre ösztönzés, a nemzetgazdaság versenyképességének támogatása érdekében. Az ellenőrzések során a NAV az együttműködő, jogkövető adózókat segíti, esetükben büntetés helyett a hibák javítására irányuló támogatás a fő cél. Az adójogszabályokat szándékosan és súlyosan megsértő adózók azonban határozott fellépésre számíthatnak.

A NAV 2019-ben három fő területre koncentrál: a jelentős költségvetési kockázatot jelentő adózói köröket, illetve az ezekhez köthető tevékenységeket is kiemelten kezeli, mellyel a cél a rejtett gazdaság elleni fellépés. A másik csoport a kiemelt adózók, illetve a NAV az önkéntes jogkövetést is kiemelten kívánja támogatni.

A legnagyobb adóteljesítményű adózók körén belül azok számíthatnak fokozott figyelemre, akik újonnan kerültek ebbe a körbe. Ezen felül a transzferárazás is az adóhatóság fókuszába kerül, ezen belül a transzferárképzési gyakorlatot és az ehhez kapcsolódó kötelezettségeket tervezik alaposabban górcső alá venni.

Az OECD elvárásai szerint előírt CBC adatszolgáltatás és információcsere vizsgálatára is prioritás lesz idén. Ez utóbbi szintén a transzferárazáshoz köthető, mint a transzferár-nyilvántartás harmadik lába. A CBC egyébként a csoportszinten legalább 750 millió eurós éves árbevételt realizáló multinacionális nagyvállalatokat érinti.

Fontos megjegyezni, hogy önellenőrzéssel elkerülhető lehet a bírság, amennyiben azt az adóhatósági vizsgálat megkezdése előtt megteszi az adózó.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>