Jön a francia digitális adó

Bár Washington megpróbált nyomást gyakorolni Franciaországra, ez nem nagyon hatotta meg a döntéshozókat, hiszen a kormány és a szenátus is elfogadta a digitális adóról szóló törvénytervezetet. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az egyes országok önállóan dönthetnek adóügyekben.

A döntés kapcsán Donald Trump elnök vizsgálatot rendelt el. Az is előfordulhat, hogy az Amerikai Egyesült Államok új büntetővámokat vet ki a francia termékekre vagy más, a kereskedelmet korlátozó intézkedéseket hozhat. Trump és kormánya szerint az új adónem elsősorban az amerikai vállalatok ellen irányul, ami tisztességtelen. Tény, hogy a Google, a Facebook és az Amazon is érintett lehet, de az is, hogy ezek a tech óriások jelenleg kijátsszák a rendszert, és nem ott fizetnek adót, ahol a szolgáltatásokat nyújtják, hanem alacsony adózású országokban, dollármilliókkal rövidítve meg az EU költségvetését. Az amerikai kormány a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) akar megállapodást kötni, mert egy ilyen egyezmény megoldhatja az egyre jobban digitalizálódó világgazdaság problémáit.

Az új adó 30 piaci szereplőt érinthet, az amerikaiak mellett kínai és francia cégeket is. Az új adónem minden olyan óriáscéget sújt, amelyek digitális tevékenységből származó éves bevétele legalább 750 millió euró, míg Franciaországban több mint 25 millió euró. A kiszabott adó 3 százalékos, az online szerzett reklámbevételekre vonatkozik és visszamenőlegesen, január elsejétől hatályos. A Trump kormányzat bírálatára a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire annyit mondott, hogy Franciaország szuverén országként maga hozza saját adótörvényeit, és ez továbbra is így lesz. A pénzügyminiszter becslései szerint évi 500 millió euró bevételt hozhat az új adó.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>