Jöhet a kripto-feketelista

A pénzmosás elleni harc globális felügyeleti szerve, a Financial Action Task Force (FATF) bejelentette, hogy új szabályokat dolgoz ki és vezet be a digitális pénzekkel kapcsolatban. Az előírások szigorításától azt várják, hogy még nehezebbé válhat a kriptovaluták felhasználása a pénzmosásban, a terrorizmus finanszírozásában és más bűncselekmények esetén. Az első új szabályokat jövő júniusban tervezi bevezetni a FATF. Ez lehet az első nemzetközi kezdeményezés ezen a piacon.

Mint ismeretes, jelenleg ez a szegmens szinte egyáltalán nincs szabályozva, így a pénzmosások és a terrorizmus finanszírozásának egyik főszereplői a kriptovaluák. A döntés értelmében a digitális pénzek kereskedelmével foglalkozó platformoknak és a kriptovaluta-számlákat kezelő szolgáltatóknak mindenképpen ki kellene váltaniuk egy állami működési engedélyt. Ennek értelében az össze kriptovalutával foglalkozó vállalkozás tevékenységét törvény szabályozná, illetve az új virtuális fizetőeszközök kiadását támogató társaságok sem működhetnének többé szabályozatlanul. Az új csomaggal továbbá egységes előírások jelennének meg az egész világon.

Az FATF közölte azt is, hogy azok az államok, amelyek nem tartanák be az új szabályozást, feketelistára kerülnének. A feketelista pedig alaposan megnehezítené ezen országok hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz, tehát nagyot buknának. Az EU hasonló elvek alapján hozta létre az adóparadicsom feketelistáját, ami a belengetett szankciók nélkül is hatékonynak tűnik, hiszen egyre több ország nevét húzhatják le róla.

A FATF pénzügyi akciócsoport A Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet. A FATF azonosítja azon országokat, melyek a fentiek vonatkozásában stratégiai hiányosságokkal küzdenek és felhívja az érintett országok figyelmét egy akcióterv kidolgozásra, illetve arra, hogy a feltárt hiányosságokat határidőn belül számolják fel. A megtett lépéseket és eredményeket folyamatosan értékeli és ellenőrzi, valamint rendszeres jelleggel felhívásokat tesz közzé a magas kockázatú és nem együttműködő országok vonatkozásában.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>