Jöhet a globális társasági adóreform!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint körvonalazódik egy olyan globális társasági adóreform és egységesített szabályozás, mely szakítana a jelenlegi gyakorlattal, mi szerint a multik a kedvezőbb adózású országok irányába mozgatják a profitjukat. A javaslat szerint minden nagyvállalat ott adózna, ahol a profit keletkezett.

A világ 35 államát, köztük Magyarországot is soraiban tudó szervezet felkarolta a javaslatot, mely szerint a vállalatok a jövőben ott fizetnének adót, ahol a kereskedésüket folytatják. Ez nagyon komoly változást jelentene a jelenlegi helyzethez képest, ahol a társasági adók fizetése általában azon múlik, hogy az egyes vállalatok székhelye, munkavállalói vagy irodái hol vannak helyileg.

A változtatásra azért van szükség, mert számos ország megelégelte, ahogy a multinacionális vállalatok a kedvezőbb adózású országok irányába mozgatják a profitjukat, kihasználva, hogy így kevesebb tárasági adót kell fizetniük. Teszik ezt függetlenül attól, hogy maga a profit hol keletkezett.

Az OECD a január 23-24-i ülésén több olyan tervezetet is ismertettek, amelyek a digitalizáció rohamos fejlődését és terjedését figyelembe véve értelmezik újra a társasági adózás működését. A legtöbben az amerikaiak javaslatát támogatnák, ráadásul számos olyan gazdaságilag jelentős ország is mellé állt, melyek ugyan nem tagjai az OECD-nek, de a véleményük nagyon is számít: Brazília, Kína és India.

A javaslat értelmében a multinacionális vállalatok többet nem mozgathatnák a profitjukat a szerint, hogy hol kedvezőbb számukra a társasági adó mértéke. A tervezet nemcsak a techcégeket, hanem minden multit érintene. A tervezettől azt várják, hogy a multinacionális cégek bevételei nem offshore adóparadicsomokban landolnak, hanem ott, ahol sok fogyasztó él, illetve abban az országban, ahol a profit születik.

Az OECD javaslatát 127 ország támogatta, de vannak olyan európai országok melyek csak a digitális cégekre (Google, Amazon, Facebook…) akarnak digitális adót kivetni. A javaslat szoros összhangban van azokkal a javaslatokkal, melyeket az Európai Bizottság közölt tavaly. A tervek szerint 2020 végére születhet meg a végleges megállapodás.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>