Jogi személy és a pénzmosás

A 49 tagú Európa Tanács üdvözölte, hogy 17 ország teljes egészében átemelte saját jogi környezetébe a Varsói Egyezményben foglaltakat, melynek 10. cikke és annak rendelkezései szerint a jogi személyek is felelősségre vonhatók pénzmosási ügyekben.

Az egyezményt implementáló országok azt vállalták, hogy a nemzeti jogszabályi kereteiken belül is biztosítják a jogi személyek felelősségre vonhatóságát pénzmosási bűncselekmények esetén. Ezen felül biztosítják azt is, hogy a bűncselekményekben érintettekkel szemben erőteljes és jelentős visszatartó erővel rendelkező büntetéseket, beleértve a pénzügyi szankciókat is, szabnak ki.

Az Európa Tanács üdvözölte, hogy Magyarország is az egyezmény szerint jár el, ha felmerül a pénzmosás gyanúja. A tanács további, a hatékonyabb ítélkezési folyamatot célzó fejlesztést is javasolt. A pénzmosás felszámolásával foglalkozó, valamint a terrorizmus finanszírozásáról szóló Varsói Egyezményt Magyarország mellett Azerbajdzsán, Ciprus, Görögország, Grúzia, Horvátország, Lettország, Litvánia, Málta, Moldova, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Szerbia, Szlovákia és Svédország ültette át teljes mértékben a saját jogrendjébe.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>