Jogellenes a FATCA

A Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), szabad fordításban a külföldi számlák adómegfeleléséről szóló törvény célja, hogy az amerikai adóalanyok az USA-n kívüli pénzügyi eszközeik után is fizessenek adót.

A FATCA megköveteli a bankszámlákkal kapcsolatos érzékeny személyes és pénzügyi információk automatikus cseréjét az Egyesült Államok felé. Az információcserére éves rendszerességgel kerül sor, és abban az esetben is kötelező, ha nincsenek adóelkerülésre utaló jelek. Mivel a legtöbb pénzintézet az érintett bankszámlákon tartott összegektől függetlenül információt cserél, így a bankszámlatulajdonosok aránytalan és szükségtelen kockázatnak teszik ki adataik biztonságát – véli az EP és több uniós adatvédelmi szakértő is. A sokadik állampolgári GDPR-panaszt követően a belga adatvédelmi hatóság megerősítette, hogy a FATCA által előírt adattovábbítási kötelezettség összeegyeztethetetlen az uniós joggal.

Nem ez az első eset, hogy az EU keményen lépett fel Amerikával, illetve amerikai óriáscégekkel szemben, adatvédelmi problémák miatt. Jó példa erre az olasz adatvédelmi hatóság döntése a ChatGPT offline állapotba állításáról, vagy az ír adatvédelmi hatóság döntése, ahol is 1,2 milliárd eurós adatvédelmi bírságot szabtak ki a META-ra. A kérdés már csak az, hogy az Egyesült Államok hogyan fog reagálni a döntésre?

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>